Germania, Franța, Italia, Spania suspendă preventiv vaccinarea cu AstraZeneca

Paris - coadă la centrele de vaccinare, produsul AstraZeneca a fost suspendat pe numai 24 de ore.

Germania, Franața, Italia și Spania au anunțat că suspendă „din extremă precauție” și pentru scurte perioade utilizarea vaccinului anti Covid-19 produs de AstraZeneca/Oxford, în condiţiile în care se investighează circa 30 de cazuri de tromboză apărute în mai multe ţări europene. Au urmat Portugalia, Slovenia, Letonia și Cipru.

Guvernul olandez a decis și el duminică să suspende utilizarea acestui vaccin din motive de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce „efecte secundare posibile” au fost raportate în Danemarca şi Norvegia după administrarea vaccinului de la AstraZeneca, fără legătură demonstrată în acest stadiu, potrivit Ministerului Sănătăţii.

### Vezi și... ### România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Duminică, Irlanda a luat aceeaşi decizie după semnalarea în Norvegia a patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi vaccinaţi.

Norvegia, care semnalase sâmbătă şi hemoragii cutanate la tineri vaccinaţi, a suspendat administrarea serului săptămâna trecută, la fel ca Danemarca, Islanda şi Bulgaria.

Un aviz al Autorităţii Europene a Medicamentului (EMA) privind siguranța vaccinului britanico-suedez este așteptat marți după-amiază iar joi, 18 martie, va fi emisă o recomandare în cadrul întâlnirii extraordinare a direcție care se ocupă de siguranța medicamentelor. Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte.

Despre vaccinuri și Covid-19


Vaccinul AstraZeneca/Oxford nu cauzează coagularea sângelui, a declarat pe de altă parte luni, Agenţia de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie. Phil Bryan, director pentru siguranţa vaccinurilor în cadrul Agenţiei, a precizat că organizaţia „analizează cu atenție” informaţiile privind cheagurile de sânge apărute la vaccinare în unele ţări europene dar a adăugat că dovezile disponibile „nu sugerează că vaccinul este cauza''.

Peste 11 milioane de doze de vaccin COVID-19 AstraZeneca au fost până acum administrate în Marea Britanie şi numărul de cheaguri de sânge raportat după administrarea vaccinului nu este mai mare decât cel care s-ar fi produs în mod natural la populaţia vaccinată.