Germania își cere scuze, la a 80-a aniversare a revoltei de la Varșovia

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, s-a aflat joi, 1 august, în capitala Poloniei pentru comemorarea a 80 de ani de la revolta de la Varșovia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

El a numit-o „unul dintre cele mai eroice capitole din istoria Poloniei”. Steinmeier nu a ezitat să facă o paralelă între acest eveniment istoric și situația din Ucraina de astăzi, aflată în război cu Rusia. El a spus că nimeni „nu luptă mai curajos și mai eroic decât poporul ucrainean”.

Steinmeier este al doilea președinte german, după Roman Herzog în 1994, care este invitat să ia cuvântul la ceremonia de la Varșovia. Președintele german a fost invitat de omologul său polonez, Andrzej Duda, și de primarul Varșoviei, Rafal Trazskowski.

Relațiile dintre Polonia și Germania au fost marcate de tensiuni, în special din cauza ororilor Holocaustului, multe dintre care s-au petrecut pe pământ polonez. Fosta guvernare națioanlistă de la Varșovia, condusă de partidul Lege și Justiție (PiS) a insistat despăgubiri financiare, făcând aluzie la sume mari plătibile direct guvernului polonez. Berlinul a respins de fiecare dată aceste pretenții și a spus că problema reparațiilor de război a fost soluționată din punct de vedere juridic în tratatele anterioare.

Răscoala forțelor de rezistență poloneză din Varșovia a început la 1 august 1944 și a durat 63 de zile. Încercarea de a alunga trupele naziste din oraș, pe fondul înaintării sovietice, s-a soldat cu eșec. Revolta a fost înăbușită brutal de armata germană.Cu un an înainte, altă revoltă, cea din ghettoul evreiesc, fusese curmată sângeros de naziști (în imagine).

Reprimarea brutală a răscoalei a lăsat în urmă un bilanț uriaș de morți și răiniți. Se estimează că aproximativ 16.000 de membri ai rezistenței poloneze au fost uciși și aproximativ 6.000 au fost grav răniți. În plus, între 150.000 și 200.000 de civili polonezi au murit, majoritatea în urma execuțiilor în masă. În reprimarea brutală a revoltei evreiești din 1943, o bună parte a ghettoului a fost distrusă total (în imagine).

Steinmeier va rămâne în Polonia joi, 1 august, cu ocazia comemorării primei zile a revoltei, programul său incluzând discuții cu președintele Andrzej Duda.