Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, se află la Chișinău într-o vizită de două zile despre care a spus că este „un semn de sprijin pentru cursul de reformă” al președintei Maia Sandu și noii guvernări. Dar la aterizare Steinmaier a putut vedea articole preluate din presa internațională despre faptul că țara sa ar discuta cu altele despre ideea reintroducerii de vize europene pentru moldoveni, din cauza numărului mare de solicitări de azil din partea moldovenilor care călătoresc cu pașapoarte biometrice în Uniunea Europeană. Deși în Germania nu există încă un nou guvern în urma alegerilor de duminică, iar președintele german nu are puteri executive, Steinmaier a abortat și această chestiune la o conferință de presă în compania omoloagei sale moldovene.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a dezmințit faptul că țara sa ar discuta în culise revenirea la vizele europene pentru moldoveni.
Întrebat în timpul conferinței de presă comune cu președinta Maia Sandu dacă, confruntat cu un număr mare de solicitări de azil din partea cetățenilor moldoveni, Berlinul într-adevăr ar purta astfel de discuții cu țări europene ca Belgia și Italia, Steinmeier a spus că a pus această întrebare executivului de la Berlin, azi, când a văzut cu surprindere știrea din presă, și că a aflat că nu este adevărată. Iată declarația integral:
Am citit cu aceeași surprindere ca și dvs. acest mesaj atunci când am aterizat astăzi aici...
„Am citit cu aceeași surprindere ca și dvs. acest mesaj atunci când am aterizat astăzi aici. M-am informat la ministerul de interne federal de la Berlin și am aflat că nu este o știre adevărată că guvernul german și-ar propune așa ceva, adică să-și schimbe poziția față de liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Este vorba pur și simplu de fake news.”
Știrea la care s-a făcut referire în conferința de la Chișinău a celor doi președinți a apărut prima dată pe site-ul EUObserver, fiind preluată și de presa de la Chișinău, dar ea se referă la un comentariu al Germaniei pe analiza din august a Comisiei Europene, despre felul cum funcționează regimul liberalizat de vize cu Georgia, Moldova și Ucraina, nu la discuții între țări europene.
### Vezi și... ### UE: posibilă înăsprire a regimului vizelor pentru est-europeni și balcanici. Moldova vizată și eaDelegația germană se plânge, în acel comentariu, pe o creștere cu 429% între iunie și august 2019 și iunie până în august 2021, a numărului de moldoveni care au cerut azil în Germania fără nici o șansă de a-l primi și recomandă ca pentru toate țările vizate să se ia în considerare declanșarea mecanismului de suspendare a vizelor, „dacă nu se înregistrează o îmbunătățire considerabilă”, se precizează în document.
Referindu-se, pe de altă parte, în conferința de azi de la Chișinău, la motivul sprijinului german pentru R. Moldova, Frank-Walter Steinmeier a spus că este convins mai mult ca niciodată că R. Moldova merită pe deplin asistența economică, atât din partea Germaniei, cât și a UE în general, ca să-și determine tinerii să rămână acasă și să participe la reformele “curajoase” începute de țară:
„Am regăsit un nou început, un iz de schimbare, un elan și o dinamică pe care noi dorim să le sprijinim din răsputeri,” a spus el...
„Cred că, având în vedere în primul rând generația tânără din R. Moldova, este important să oferim tinerilor din țara dvs. perspective și oportunități pentru viitor. Este motivul pentru care eu sunt convins că cooperarea economică dintre Germania și R. Moldova trebuie învigorată, întărită, amplificată, pentru a crea locuri de muncă pentru tinerii moldoveni aici, în patria lor, și pentru a avea un motiv ca aceștia să rămână acasă și să contribuie la procesele de reformă din țara lor, ” a mai spus președintele german.
„Succesul programului dvs. este important pentru cetățenii moldoveni, dar în egală măsură e important și pentru noi, în Germania și Europa. UE are nevoie de o vecinătate estică stabilă și prosperă, iar reformele din Moldova sunt probabil exemplul cel mai curajos din regiune,” a conchis Frank-Walter Steinmeier.
Maia Sandu, la rândul ei, i-a spus oaspetelui de la Berlin că R. Moldova urmărește cu interes negocierile pentru formarea guvernului din Germania, urmare a recentelor alegeri din Bundestag: „Contăm totodată, dle președinte, pe continuitatea acțiunilor și proiectelor pe care le-am inițiat cu sprijinul Germaniei”, a spus ea.
Curățarea instituțiilor publice de corupție, reformarea justiției, dar și sprijinirea economiei...
Printre prioritățile pe care le-a descris în timpul conferinței, Maia Sandu a menționat curățarea instituțiilor publice de corupție, reformarea justiției, dar și sprijinirea economiei și cetățenilor ca să treacă mai ușor peste efectele pandemiei. Șefa statului a mai spus că își dorește avansarea R. Moldova pe agenda de asociere și integrare în UE:
„Susținerea Berlinului în aceste procese este foarte importantă pentru noi”, a adăugat ea.
### Vezi și... ### „Pașii mici” ai lui SteinmeierÎn calitate de ministru german de externe, Frank-Walter Steinmeier a vizitat R. Moldova și în 2016, momentul în care Germania exercita președinția în exercițiu a OSCE și în care Germania a optat pentru aplicarea unor soluții „realiste de consens”, acceptate și de Rusia, în chestiunea transnistreană.
Germania a optat pentru aplicarea unor soluții „realiste de consens”, acceptate și de Rusia, în chestiunea transnistreană...
La Chișinău, această abordare nu a fost întotdeauna privită cu ochi buni de o parte a experților, care crede că solutia de fapt ar îndepărta R. Moldova de scopul principal, cel al restabilirii controlului administrativ și politic asupra regiunii sale estice.
Răspunzând azi întrebării Europei Libere dacă politica pașilor mici în reglementarea transnistreană mai stă în picioare, Frank-Walter Steinmeier a spus:
„Sunt convins că în R. Moldova se întreprind toți pașii necesari pentru ca conflictul cu Transnsitria să nu se agraveze și ca să reușim să soluționăm lucrurile și să vedem o de-escaladare a situației.”