Germania respinge din nou ideea că ar putea prelua o parte din migranții blocați în Belarus, la granița cu UE

La punctul de graniță Bruzgi-Kuznica dintre Belarus și Polonia, regiunea Grodno, Belarus, 22 noiembrie 2021.

Germania a precizat din nou că nu va primi aproximativ 2 mii de migranți, blocați în Belarus, la granița cu Polonia și UE, așa cum afirmă liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenka că ar fi reieșit din convorbirile telefonice pe care le-a avut săptămâna trecută cu cancelara germană Angela Merkel.

„Ideea de a avea un coridor umanitar spre Germania pentru 2.000 de migranți nu este o soluție acceptabilă pentru Germania sau UE”, a spus din nou la Berlin purtătorul de cuvânt al guvernului german.

### Vezi și... ### Alexandr Lukașenka spune că UE refuză să discute despre soarta a 2000 de migranți blocați în Belarus

La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano a declarat că blocul a fost „în legătură cu o serie de interlocutori din Belarus”, adăugând că analizează posibilitatea de a purta discuții cu agențiile ONU și oficiali din Belarus la nivel de experți „pentru a vedea cum putem asista și ajuta în eforturile de a facilita repatrierea în siguranță a persoanelor blocate în Belarus.”

Lukașenka a negat că a provocat criza de la granița țării sale cu Polonia și UE, aducând migranți din Orientul Mijlociu în Belarus, pentru a-i direcționa spre frontiera cu UE, deși săptămâna trecută a recunoscut într-un interviu acordat BBC că este „absolut posibil” ca unii soldați belaruși să-i fi ajutat pe migranți să încerce trecerea ilegală pe teritoriul UE.

Lukașenka a fost citat pe 22 noiembrie de agenția de presă de stat BelTA spunând că nu vrea o escaladare a crizei migranților, „nu vrem o confruntare... pentru că înțelegem că dacă mergem prea departe, războiul este inevitabil”. Premierul polonez Mateusz Morawiecki aflat duminică într-un turneu diploamatic prin țările baltice – legat tocmai de criza migranților – avertiza că tensiunile de la graniță ar putea degenera. Pentru el, criza migranților este „cea mai mare încercare de destabilizare a Europei, de la Războiul Rece”.