În Germania, ministrul Muncii, Hubertus Heil prezintă miercuri în ședința de guvern un proiect de lege care să reducă sau chiar să interzică, în anumite condiții, subcontractorii pentru firmele din industria cărnii în principal dar și în agricultură.
Schimbarea este urmare a unui șir de scandaluri provocate de faptul că în mai multe abatoare mari , care lucrează cu sezonieri – majoritatea est-europeni – au apărut focare de coronavirus. Acestea sunt puse pe seama faptul că nu se respectă regulile stricte de igienă la locul de munca dar nici în locuințele unde sunt cazați muncitorii sezonieri.
O mare parte din sezonierii afectați sunt cetățeni români, angajați în agricultură și în multe din marile abatoare germane.
### Vezi și... ### Coronavirus: din România continuă să plece sute de sezonieri la muncă în OccidentMinistra Muncii din România, Violeta Alexandru s-a aflat de luni în Germania, unde a discuta cu ministra germană a Agriculturii, Julia Klöckner și cu ministrul Muncii, Hubertus Heil cu care a semnat și un acord de cooperare pentru protejarea drepturilor sezonierilor.
Mai multe: romania.europalibera.org
„(...)ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii, în abatoare, unde sunt mulți muncitori sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine - e o premieră istorică în Germania - un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, a anunțat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.