Germania relaxează condițiile pentru intrarea muncitorilor agricoli sezioneri

Germania a decis săptămâna aceasta că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură, după ce, pe 25 martie anunțase restricții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Anual, în Germania vin circa 300.000 de lucrători sezonieri pentru muncile agricole. Majoritatea sunt din Polonia, România și Bulgaria.

Președintele Asociației Fermierilor Germani, Joachim Rukwied, a salutat decizia autorităților de la Berlin, fără de care sectorul agricol german risca să aibă mari probleme. „Companiile noastre vor respecta cu strictețe recomandările Institutului Robert Koch, pentru a menține riscul de infecție cât mai mic posibil. Acest regulament ne ajută să rămânem în formă pentru muncă”, a spus Ruwied.

În aprilie și mai vor putea intra în Germania câte 40.000 de lucrători sezonieri, dar aceștia vor fi selectați în funcție de munca pe care o depun și de standarde de igienă demonstrabile. Sezonierii vor putea intra și pleca din Germania numai cu avionul.

Până la impunerea restricțiilor, adică pe 25 martie, au intrat în Germania 20.000 de lucrători din statele membre UE pentru o ședere de cinci luni, adică de 115 zile de lucru sezonier, informează Ministerul Federal al Agriculturii.

Despre situația din România, mai multe AICI.

### Vezi și... ### Oliver Vahrelyi: ajutorul UE pentru țările Parteneriatului Estic ar putea sosi foarte curând

Într-un interviu cu Europa Liberă, comisarul european pentru vecinătate, Oliver Varhelyi declara vineri, că pentru moment, la nivelul Uniunii Europene nu există o strategie pentru a facilita revenirea la muncă în țările UE a angajaților sezonieri din țările Parteneriatului Estic dar se caută soluții la nivel bilateral. „Prioritatea acum este lupta cu pandemia de coronavirus” a spus comisarul european în interviul cu Europa Liberă, „trebuie să ținem sub control răspândirea noului virus”.