Demersurile germane fac parte dintr-un efort mai amplu de a stăvili imigrația ilegală prin negocieri cu țări nu doar din estul Europei, ci de pe mai multe continente.
Acordul semnat la Tbilisi de miniștrii de Interne din Germania și Georgia, Nancy Faeser și Vakhtang Gomelauri, este pentru Berlin al doilea de acest fel, după cel semnat cu India în decembrie 2022. El este, pe de altă parte, primul negociat de liberalul Joachim Stamp, noul reprezentant special al guvernului federal pentru acordurile de migrație.
Germania mai negociază astfel de acorduri cu încă cinci țări, în frunte cu Moldova. Celelalte sunt Kenya, Columbia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Maroc.
Solicitanți de azil fără șanse
Georgia și Moldova au fost recent clasificate de guvernul german drept „țări de origine sigure”, ceea ce facilitează expulzarea imigranților ilegali și a solicitanților de azil care au fost respinși.
În Germania, la ora actuală, peste 15 % din toate cererile de azil respinse sunt depuse de persoane din Georgia și R. Moldova.
Din ianuarie până în august 2023 au fost primite 7.405 cereri de la cetăţeni din Georgia, 2.124 din Moldova, arată datele Biroului Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF). Peste 99% din aceste cereri sunt respinse, dar chiar și așa, oamenii primesc sprijin financiar pentru câteva luni - iar cererile trebuie procesate.
### Vezi și... ### Explainer | De ce unele state-membre ar putea avea rezerve față de extinderea UE și dacă R. Moldova va fi afectatăDublă utilitate
Noile acorduri „pentru migrație și mobilitate” vor completa într-un fel noile legi germane privind imigrația, care vor introduce un sistem de imigrație bazat pe puncte (cum are Canada, de exemplu), facilitând accesul cetățenilor din afara UE la un permis de lucru pe termen lung în Germania.
Prin crearea mai multor căi legale pentru ca moldovenii și georgienii să vină, să locuiască și să lucreze legal în Germania, noul „țar” al migrației germane, Stamp, speră să reducă povara municipalităților și instanțelor din țară, care sunt responsabile de procesarea cazurilor de imigrație ilegală.
Totodată, speră să atragă forță de muncă pentru piața germană, care suferă de o penurie gravă. Economista Monika Schnitzer declara pentru publicația Tagesspiegel că Germania ar avea nevoie de 1,5 milioane de noi imigranți în fiecare an pentru a depăși această lipsă de personal calificat și mai puțin calificat.
„Pentru mine, Georgia și Moldova sunt cea mai mare prioritate, deoarece migrația ilegală poate fi redusă imediat și ambele țări sunt interesate să încheie astfel de parteneriate”, a spus Joachim Stamp, citat de televiziunea publică germană ARD.
Acordul încheiat luni cu Georgia ar putea fi un indiciu despre ce se negociază și cu Moldova, deși tot Stamp declara că documentele „sunt negociate individual, pentru a reflecta interesele fiecărei țări în parte”.
### Vezi și... ### Moldovenii, „nici o șansă” de a rămâne în GermaniaCazul Georgiei
Inițial, Stamp a vrut să negocieze cu Georgia un acord după modelul celor oferite țărilor din Balcanii de Vest, care ar fi facilitat intrarea georgienilor, legal, pe piața muncii germane, dar Tbilisi nu a fost interesat de acest aspect, relatează ARD. Georgia însăși suferă de lipsă de forță de muncă și se confruntă cu o „fugă a creierelor”, mulți tineri plecând peste hotare din lipsa unei perspective acasă.
De aceea, acordul negociat acum este în primul rând despre georgienii care au plecat deja din țară și se mișcă în interiorul UE.
Acești muncitori ar urma să fie recrutați „mai ales din domeniile: logistică, transport și îngrijire, unde noi înșine avem un deficit”, a explicat Stamp.
Cele două state au negociat un fel de strategie pentru piața muncii „paneuropeană”: georgienii care au locuri de muncă prost plătite în Polonia sau Grecia, de exemplu, ar urma să aibă posibilitatea de a se muta în Germania, pentru locuri de muncă mai bine plătite.
Totodată, acordul oferă lucrătorilor sezonieri perspectiva de a lucra în Germania pentru o perioadă mai lungă de timp.
Acordul include și un pact pentru educație, care implică o cooperare mai strânsă între cele două state în formarea lucrătorilor calificați, între altele prin schimburi de studenți, stagiari și cercetători. În acest scop, ar urma să fie înființat un grup bilateral de experți cu Georgia, relatează ARD.