Germania este țara care a preluat aproape un milion de refugiați sirieni, cel mai mare număr dintre toate țările europene, în special între 2015 și 2016, sub conducerea fostei cancelare, Angela Merkel, scrie AFP.
Ministra germană a Afacerilor Interne, Nancy Faeser, a spus că „sfârșitul tiraniei brutale a dictatorului sirian Assad este o ușurare imensă pentru mulți oameni care au suferit de pe urma torturii, crimelor și terorii”.
„Mulți refugiați care au găsit protecție în Germania au acum speranța că vor reveni în patria lor și că își vor reconstrui țara”, a spus ea într-o declarație de presă.
Totuși, Faeser a admis că situația din Siria rămâne „foarte neclară”, iar posibilitățile de reîntoarcere a sirienilor refugiați sunt în continuare „neclare”, în condițiile în care situația din regiune rămâne „volatilă”.
Potrivit autorităților germane, peste 974 de mii de persoane de naționalitate siriană se află în Germania, ca rezidenți. Dintre aceștia, 5.090 au fost recunoscuți ca eligibili pentru azil, 321.444 au primit statut de refugiați și 329.242 au primi statut de protecție temporară. Zeci de mii de alte cazuri sunt în continuare în examinare.
„Faptul că regimul Assad s-a încheiat nu este, din păcate, garanția unei dezvoltări pașnice”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Sebastian Fischer.
Căderea lui Assad a alimentat din nou o dezbatere privind imigrația în Germania, unde unii se tem de un nou val de refugiați sirieni, iar alții speră să-i trimită rapid înapoi pe cei care se află deja acolo. Imigrația a fost un subiect fierbinte într-un an în care au avut loc o serie de atacuri sângeroase atribuite islamiștilor și în care țara se îndreaptă spre alegerile din februarie.
Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, a reacționat la mitingurile masive de duminică ale sirienilor care sărbătoreau căderea lui Assad, sugerând că aceștia ar putea acum să plece acasă.
Chiar și unii parlamentari ai opoziției conservatoare creștin-democrate au spus că Berlinul ar putea organiza zboruri charter spre Siria și oferi câte 1.000 de euro „oricui vrea să revină în Siria”. Discuțiile la această temă au fost caracterizate ca „improprii” de membrii partidului social-democrat al lui Olaf Scholz.
Viena merge mai departe
O decizie similară de suspendare a procesării cererilor de azil a fost luată și de guvernul austriac, care a mers mai departe și a spus că se pregătește inclusiv de trimiterea acasă a refugiaților sirieni. În Austria se află peste 100.000 de sirieni, una din cele mai mari diaspore din Europa, iar câteva mii dintre aceștia încă așteaptă să li se aprobe statutul de refugiați.
Ministrul austriac al Afacerilor Interne, Gerhard Karner, a anunțat luni, 9 decembrie, că va suspenda examinarea cererilor de azil și că a ordonat pregătirea unui „program de repatriere și deportare ordonată către Siria”.
„Situația politică din Siria s-a schimbat fundamental și, mai ales, rapid în ultimele zile”, a declarat Karner, adăugând că ministerul său „monitorizează și analizează în prezent noua situație”.
În jur de 7.300 de sirieni ar urma să fie afectați de asemenea decizie. Din 2015, aproape 87 de mii de sirieni au primit azil în Austria.
La 8 decembrie, rebelii au preluat controlul asupra Damascului, iar Rusia a anunțat că președintele Siriei, Bashar al-Assad, aflat la putere din 2000, a părăsit țara și a primit azil din partea președintelui rus, Vladimir Putin.
Luni, 9 decembrie, la punctele de trecere a frontierei dintre Turcia și Siria s-au format cozi de sute de persoane - refugiați care se grăbesc să revină în țară.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te