Germania suspectează o tentativă de sabotaj a unei instalații de apă din apropierea unei cazărmi

Un avion AWACS al NATO decolând într-o imagine de arhivă de la baza aeriană de la Geilenkirchen, Germania, unde săptămâna aceasta s-a declanșat o primă alertă de posibil sabotaj la instalația de aprovizionare cu apă.

Autoritățile din orașul german Mechernich au avertizat vineri, 16 august, localnicii să nu folosească apa de la robinet, după descoperirea unui gard tăiat la un rezervor de apă. Este luată în calcul varianta unui sabotaj, deoarece prin aceste conducte e alimentată și o bază militară.

Vestea despre o posibilă contaminare a apei în Mechernich a devenit cunoscută după ce baza militară a forțelor aeriene germane din regiunea Köln, care este alimentată din același rezervor, a fost închisă. Armata germană susține că a depistat „valori anormale ale apei”, inițiind investigații suplimentare, scrie dpa.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius și oficialii militari au declarat că investighează un posibil act de sabotaj.

Autoritățile locale din Mechernich au avertizat populația că apa ar putea fi contaminată „în mod periculos”.

Ele recomandă ca apa să nu fie utilizată nici pentru duș sau prepararea alimentelor, cel puțin până la noi informații despre acest incident.

În total peste 10.000 de persoane sunt afectate de această avertizare, a transmis departamentul de sănătate al primăriei.

AFP relatează că nu este însă singurul incident de acest tip din ultima vreme. Marți, 13 august, NATO a anunțat că a avut loc o tentativă de pătrundere ilegală la baza sa din orașul Geilenkirchen din vestul Germaniei, unde sunt găzduite avioanele de recunoaștere AWACS.

Între cele două cazuri nu există nici o legătură pentru moment, iar NATO a spus că nu sunt îngrijorări în ce privește aprovizionarea cu apă la Geilenkirchen.

În aprilie, autoritățile germane au arestat doi bărbați germano-ruși care au fost suspectați de spionaj în favoarea Rusiei și de planificarea unor atacuri în Germania – inclusiv asupra unor facilități ale armatei SUA – pentru a submina sprijinul militar acordat Ucrainei.

Germania - un aliat-cheie al Kievului - este în alertă maximă în ceea ce privește sabotajele și atacurile asupra instalațiilor militare din țară, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova din 2022.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te