Germania suspendă procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2 din Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că țara sa suspendă procesul de certificare a controversatului gazoduct Nord Stream 2 din Rusia, ca reacție la acțiunile Moscovei în Ucraina.

### Vezi și... ### LIVE UCRAINA | Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Luhansk și Donețk

Scholz a declarat presei marți, 22 februarie, că a cerut suspendarea procesului de verificare de către autoritatea germană de reglementare pentru conducta în valoare de 11 miliarde de dolari, care este proiectată să livreze gaze naturale către Germania din Rusia prin Marea Baltică.

„Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar, pentru a nu putea exista o certificare a conductei și fără această certificare Nord Stream 2 nu poate începe să funcționeze”, a spus el.

Nu este limpede deocamdată cât de mult va întârzia acest lucru începerea funcționării conductei sau când s-ar putea relua procesul de certificare. Conducta a fost terminată, dar nu a început operațiunile, deoarece așteaptă certificarea finală.

Scholz a spus că guvernul său a decis să „reevalueze” certificarea conductei în lumina celor mai recente evoluții. „Asta cu siguranță va dura timp, dacă îmi permit să spun așa”, a spus el. Conducta avea un certificat preliminar, eliberat de fostul guvern al cancelarei Angela Merkel (în care Scholz era ministru de finanțe), care atesta că Nord Stream 2 servește intereselor strategice ale Germaniei. Este acest punct care va fi re-examinat acum.

Construcției gazoductului se opun de mult mai timp Statele Unite și unele țări europene, care spun că ar crește dependența Europei de aprovizionarea cu energie din Rusia. Washingtonul a mai spus că proiectul va cauza prejudicii economice Ucrainei, permițând Moscovei să redirecționeze exporturile de gaze în jurul Ucrainei, privând țara de miliarde de dolari pe an din taxele de tranzit.

### Vezi și... ### Biden promite să „pună capăt” Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina

Președintele american Joe Biden a spus că, dacă Rusia invadează Ucraina, „atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Vă promit că îi vom pune capăt”.

Tot pe 22 februarie, puțin mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca proiectul conductei să fie stopat, având în vedere decizia Rusiei de a recunoaște cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei și de a trimite acolo trupe. Zelenski a spus că Rusia trebuie pedepsită pentru acțiunile sale cu „sancțiuni imediate” care includ „oprirea completă a Nord Stream 2”.