Germania: Ucraina a îndeplinit condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Germania, unul din membrii cei mai influenți ai UE, sprjină constant candidatura Ucraina și Moldovei. Pentru Berlin, ca și pentru alte capitale, principalul obstacol este opoziția Ungariei.

„Cerem tuturor țărilor membre să se pună de acord asupra cadrului de negocieri”, a declarat pentru DPA ministra de stat pentru Europa din guvernul de la Berlin, Anna Lührmann, din Partidul Verzilor.

În decembrie, liderii din UE au acceptat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.

Dar cel mai recent raport al Comisiei Europene despre progresele candidatelor – scrie DPA – menționează rămâneri în urmă în pregătirea Ucrainei, în special în combaterea corupției și protejarea minorităților.

Ambasadorii din țările UE urmează să discute săptămâna viitoare despre începerea negocierilor, și există temeri că Ungaria se va opune, în cazul Ucrainei.

Se crede că odată ce va depășită opoziția Budapestei, se va putea anunța adoptarea cadrului de negocieri cu cele două candidate, probabil în ultima săptămână a lunii iunie.

Ungaria, cel mai bun prieten al Rusiei în UE, se opune mereu primirii Ucrainei, spunând că este o țară coruptă, care nu-și controlează teritoriul și nu dă drepturi depline minorităților naționale, printre care se numără cea maghiară.

Ungurii nu au, în schimb, obiecții față de primirea în UE a Moldovei, odată ce va fi pregătită. În această fază a apropierii celor două țări de blocul cu 27 de membri, cele două țări sunt însă tratate „la pachet”, astfel că tergiversarea uneia din candidaturi le poate afecta pe amândouă (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te