Germania vrea ca echipa de fotbal a Belarusului să fie exclusă din preliminariile Euro 2024

Ministrul german de interne, Nancy Faeser

Ministerul de Interne al Germaniei a cerut organismului de conducere al fotbalului european, UEFA, să excludă Belarusul din competiția Euro 2024 din cauza sprijinului acordat de Minsk invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, a relatat săptămânalul german Der Spiegel la 16 septembrie.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a declarat că Belarus este un susținător important al liderilor ruși și că ar trebui să fie exclus din toate meciurile și turneele internaționale de fotbal. Faeser și-a scris apelul într-o scrisoare adresată șefului UEFA, Aleksander Ceferin, potrivit Der Spiegel.

Spre deosebire de alte federații, UEFA a exclus Rusia din competiții doar după invazia din Ucraina. Fotbalul trebuie „să se ridice la înălțimea rolului său responsabil și să arate o poziție unitară împotriva acestei forme de abuz al drepturilor omului”, a scris Faeser. „Toți cei responsabili trebuie să fie privați de orice oportunitate de a participa la sport, de a exercita influență sau de a se reprezenta în orice alt mod”, a mai spus ea.

Germania va găzdui turneul Euro 2024. Tragerea la sorți pentru faza grupelor de calificare va avea loc la Frankfurt, pe 9 octombrie.