Germania începe să relaxaze treptat restricțiile

„Dragi clienți, putem deschide din nou” scrie în vitrina unui magazin de ciocolată și vinuri din Ludwigsburg, Germania, 20 aprilie 2020.

Luni, în Germania, au început să se redeschidă unele magazine, este vorba de celae cu o suprafață de sub 800 de metri pătrați dar regulile diferă de la land la land. Iar cancelara Angela Merkel a avertizat din nou că acest început de relaxare a restricțiilor nu înseamnă că a trecut pericolul pandemiei de coronavirus. Ea s-a plâns chiar de o „orgie de anunțuri privind relaxarea restricțiilor” care riscă sa dea senzația total eronată că situația ar reveni la normal. Guvernul de la Berlin va analiza evoluția epidemiei și impactul relaxării restricțiilor la fiecare două săptămâni pentru a decide dacă se poate trece la o nouă fază, în strategia de relansarea a vieții economice și sociale.

Concomitent cu relaxarea restricțiilor, o serie de landuri au impus tot de luni, obligativitatea de a purta o mască de protecție în spațiile publice. În sistemul federal german, toate deciziile privind măsurile de securitate sanitară sau relaxare a restricțiilor se iau la nivelul landur-ilor.

În Danemarca și Norvegia de asemeni s-au deschis unele magazine și copii a reînceput să meargă la școală.