Germania și Franța redevin motorul UE, în efortul de redresare a economiilor europene

Cancelara germană Angela Merkel și președintele Franței Emmanuel Macron după discuțiile de la castelul Meseberg, Germania, 29 iunie 2020.

Cancelara germană Angela Merkel și-a exprimat luni seară speranța că statele membre își vor depăși diferendele cu privire la bugetul multianual de peste 1.100 de miliarde de euro și mai ales la fondul de redresare, de 750 de miliarde de euro, la summitul din iulie. Baniidin fondul de redresare ar urma să fie acordați sub formă de subvenții și credite economiilor europene cele mai afectate de pandemia de coronavirus, în primul rând Italia și Spania. Pentru prima dată, UE ar urma să se împrumute solidar pe piața internațională cu 500 de miliarde de euro pentru a finanța acest plan.

Rămân „multe de discutat”, a spus Merkel într-o conferință de presă comună cu președintele francez Emmanuel Macron, după discuțiile purtate în apropiere de Berlin.

Liderii UE au convenit la începutul acestei luni că este necesară o acțiune urgentă pentru a scoate economiile afectate de coronavirus din cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Germania preia la 1 iulie președinția prin rotație a Uniunii Europene.

În România, în următoarele trei luni, managerii companiilor comerciale cred că prețurile vor crește cu circa 23%, reiese dintr-o anchetă a Institutului Național de Statistică (INS). Ne aflăm într-o zonă în care consumul, prinicpalul motor al economiei, dă rateuri din ce în ce mai puternice”, subliniază, pentru Europa Liberă, Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames.

Mai multe: romania.europalibera.org