Germania și Ungaria resping categoric un embargo pe importurile de gaz și țiței din Rusia

Imagine generică.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins din nou, categoric, un embargo pe importurile de gaz și țiței din Rusia, ca sancțiune suplimentară pentru invazia din Ucraina, argumentând că ar arunca nu numai Germania, dar întreaga Uniune Europeană în recesiune.

Vorbind în Budenstag, camera inferioară a parlamentului unde au loc dezbateri pe marginea bugetului, cancelarul a recunoscut că Germania trebuie treptat să-și reducă dependența de energia din Rusia. „Vom pune capăt acestei dependențe cât mai curând posibil. Dacă o facem însă de pe o zi la alta, împingem țara noastră și restul Europei într-o recesiune. Sute de mii de locuri de muncă ar fi în pericol, la fel și întregi sectoare ale industriei” a declarat Scholz.

### Vezi și... ### Agata Loskot-Strachota: Rusia nu are interesul să taie gazul în Europa (VIDEO)

Joi, la Bruxelles, liderii UE se întâlnesc cu președintele american Joe Biden pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar și noi ajutoare militare pentru Ucraina.

Embargoul pe livrările de gaze și țiței este respins categoric și de Ungaria. Premierul Viktor Orbán, cunoscut în trecut pentru pozițiile sale pro-ruse, avertiza luni că „sancțiunile nu trebuie extinse la importurile de gaze și petrol din Rusia. Pentru Ungaria și alte țări din Uniunea Europeană, acest lucru ar avea ca rezultat datorii imense, aproape de nesuportat. Acest lucru ne-ar lovi mai rău decât pe Rusia, ținta acestor sancțiunilor”.

Duminică 3 aprilie, în Ungaria au loc alegeri generale și pentru prima dată Orban se confruntă cu un candidat la opoziției unite la funcția de premier. „Orbán și Putin sau vestul și Europa – acestea sunt mizele. O alegere între partea întunecată sau cea bună a istoriei”, a scris pe rețelele de socializare Péter Márki-Zay, candidatul comun al opoziției la funcția de prim-ministru al opoziției.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 28