„Din cauza prezenței la bord a unor bunuri supuse sancțiunilor, nava a primit de la Vamă ordin de detenție. Părăsirea portului este interzisă”, se spune într-un comunicat al Portului Rostock, citat de DPA.
Nava sub pavilionului Insulelor Marshall, lungă de 193 m, s-a oprit la Rostock la 4 martie, pentru repararea unor daune suferite la elice, probabil din cauza sloiurilor de gheață.
DPA citează ziarul local german Ostsee-Zeitung cu informația că nava era în drum spre Statele Unite, fiind încărcată cu lemn de mesteacăn, dar și uraniu îmbogățit, destinat centralelor nucleare americane.
DPA scrie că informația a fost confirmată de mai multe surse nenumite, care au estimat valoarea încărcăturii la 40 de milioane de euro.
Nava este listată în flotila unei companii maritime cu filiale și birouri în Canada, Statele Unite, St. Petersburg și Odessa, printre altele.
Nu uraniul este problema, ci lemnul de mesteacăn?
Din relatarea DPA nu este limpede care este marfa care ar putea încălca sancțiunile europene împotriva Rusiei. Deocamdată, importurile europene de combustibil nuclear rusesc sunt exceptate de la sancțiuni (spre deosebire de petrol) din cauza dependenței mari față de Rusia, în acest domeniu.
Potrivit Deutsche Welle, țările din UE care au nevoie cel mai mult de materie primă nucleară din Rusia sunt Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria.
Pe de altă parte, UE a impus Rusiei după invazia din Ucraina sancțiuni în ce privește importul de cherestea, pentru a opri folosirea acestui articol în finanțarea mașinăriei de război rusești. Un embargou fusese cerut de altfel de multă vreme de grupările ecologiste, care condamnă lipsa de norme de mediu în această industrie, în Rusia. Potrivit unor experți din domeniu, importurile continuă, pe căi ilegale.
SUA primesc 20% din combustibilul nuclear din Rusia
În ciuda relațiilor politice reci, mai ales odată cu invazia rusească pe scară largă din Ucraina, Rusia și Statele Unite continuă să aibă legături comerciale importante.
Statele Unite, cel mai mare producător de energie nucleară din lume, primesc din Rusia cam 20% din combustibilul nuclear.
La 21 martie, un oficial de la Departamentul Energiei al SUA, Kathryn Huff, spunea într-un interviu cu Reuters că americanii fac eforturi să mărească producția internă de combustibil nuclear, tocmai pentru a scădea dependența de Rusia.
La conferința climaterică COP28 din EAU, de anul trecut, Statele Unite, împreună cu Japonia, Franța, Canada și Marea Britanie s-au angajat să mărească cu 4,2 miliarde de dolari investițiile în energia nucleară, inclusiv pentru a asigura „lanțuri de aprovizionare” sustenabile.
În martie, președintele Joe Biden a semnat, de altfel, un decret de aprobare a finanțării cu 2,7 miliarde de dolari a producției autohtone de combustibil nuclear.
„E o dependență de care trebuie să ne debarasăm”, a spus în interviul cu Reuters Kathryn Huff, adăugând: „Examinăm posibilități de a începe să reducem importurile din Rusia”.
Reuters amintește că Rosatom, concernul nuclear de stat al Rusiei, furnizează 17% din totalul combustibilului nuclear din lume.
### Vezi și... ### Mai multe companii din Asia Centrală ar putea fi sancționate de UE din cauza legăturilor cu Rusia