Zeci de mii persoane au participat în ultimele zile la demonstraţii de protest contra partidului naţionalist autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) şi împotriva recrudescenţei extremismului de dreapta.
Your browser doesn’t support HTML5
La Köln au ieşit 30.000 de oameni în stradă, manifestând împotriva partidului AfD, care ar putea să devină o putere executivă în urma alegerilor programate anul acesta în trei landuri răsăritene: Turingia, Brandenburg şi Saxonia.
Demonstraţii mari au mai avut loc şi la Hamburg, Potsdam, Leipzig, Augsburg şi Duisburg. Manifestanţii au cerut scoaterea în afara legii a partidului. La Berlin demonstranţii s-au adunat miercuri în faţa clădirii în care se află sediul guvernului de land, iar pe scena renumitului teatru „Berliner Ensemble” a avut loc o lectură cuprinzând fragmente din dezvăluirile Grupului de investigaţii „Correctiv”.
### Vezi și... ### Trebuie sau nu interzis partidul Alternativa pentru Germania (AfD)?Ideea „remigrării”
Protestele din ultimele zile contra AfD sunt, de fapt, o reacţie directă la dezvăluirile făcute de „Correctiv” în legătură cu proiectul de deportare a străinilor din Germania, a celor care împărtăşesc opinii politice neagreate de dreapta radicală sau a celor care sprijină acţiuni umanitare în favoarea migranţilor.
În acest context s-a vehiculat termenul „remigrare”, care în ultimii ani a devenit sinonimul preferat al extremiştilor pentru a evita cuvintele „deportare” sau „extrădare”.
La întâlnirea conspirativă a extremiştilor, despre care a relatat „Correctiv”, referentul principal a fost Martin Sellner. Acesta este liderul filialei din Austria a organizaţiei cunoscută sub numele de „Mişcare Identitară”.
După ce cazul a ajuns în presă, partidul AfD a încercat să bagatelizeze dezvăluirile, vorbind despre o întâlnire privată. La consfătuirea amintită a participat şi Roland Hartwig, principalul consilier al copreşedintei partidului. Fără explicaţii, partidul a anunţat că Hartwig a fost demis. Copreşedinta partidului AfD, în schimb, a dat publicităţii o declaraţie de presă, răspândită pe mai multe canale şi platforme electronice, în care vorbeşte despre o „campanie de denigrare” a partidului şi un „scandal politic fără precedent din Germania”. În acest context ea a reluat o idee mai veche vehiculată şi de alţi reprezentanţi ai partidului, comparând dezvăluirile jurnaliştilor de la „Correctiv” cu metodele poliţiei politice din Germania răsăriteană, comunistă.
### Vezi și... ### Germania cotește spre dreapta, în rând cu EuropaAfD vrea un regim ca cel din Rusia, spune vicecancelarul
Mai mulţi politicieni cer acum interzicerea partidului radical-naţionalist AfD. Scoarea în afara legii o cer şi peste 700.000 de persoane care au semnat o petiţie. O solicitare similară au formulat şi Asociaţiile juriştilor, care au comparat discuţiile de la întîlnirea conspirativă cu „conferinţa de la Wannsee”, unde naziştii au dezbătut aplicarea „soluţiei finale” în „chestiunea evreiască”.
Avertismente faţă de creşterea influenţei AfD au venit şi din partea vicecancelarului Robert Habeck. Într-un interviu acordat revistei Stern, Habeck a spus că AfD ar vrea să facă din Germania un stat ca Rusia. Partidul se pregăteşte sistematic pentru a submina şi transforma esenţa statului. De aceea, a subliniat vicecancelarul, autorităţile abilitate au obligaţia de a strânge dovezi. Nerespectarea legilor trebuie pedepsită în conformitate cu principiile constituţionale.