Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Cojocaru: „Refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra candidatura lui Andrian Candu a stârnit mai multe explicații: de la înlăturarea intenționată din cursă a unui pretendent incomod pentru președintele Dodon până la încheierea unor înțelegeri tacite pentru a-l victimiza pe liderul grupării „Pro Moldova” și a-i asigura publicitatea necesară la începutul unui nou proiect politic. În orice caz, ceea ce se remarcă la acest moment, dacă totuși Andrian Candu nu va fi admis în campania electorală, este că Partidul Democrat, fostul partid de guvernământ al oligarhului Vladimir Plahotniuc, nu va fi reprezentat în niciun fel la actualele alegeri prezidențiale.”
### Vezi și... ### Neînregistrarea lui Candu - abuz sau înțelegeri electorale secrete?Europa Liberă: Dar asta nu înseamnă că dispare partidul, electoratul, susținătorii de altădată ai lui Vladimir Plahotniuc și ei vor trebui să aleagă între candidații care sunt pe buletinul de vot. De altfel, în târg se vorbește că Violeta Ivanov ar fi candidata care ar trebui să fie puntea de legătură între „Pro Moldova” și partidul fostului primar de Orhei. Dvs. cum apreciați această ipoteză?
Gheorghe Cojocaru: „Mai întâi, pentru a evita orice speculații goale, ar trebui ca Violeta Ivanov, desprinsă și ea de la Partidul Democrat, după ce a depus listele cu semnături, să fie înregistrată cu actele în regulă la Comisia Electorală Centrală. Ceea ce se poate însă afirma la o comparație a potențialului celor doi foști membri marcanți ai Partidului Democrat este că Partidul „Șor”, care o susține pe Violeta Ivanov la prezidențiale, are un bazin electoral constant și chiar în extindere, are structuri fidele în teritoriu, resurse, o mică dar vocală reprezentare parlamentară și, înainte de toate, un lider „în exil”, care își tractează mai departe partidul. Susținerea electorală a lui Candu, asupra căruia planează umbra lui Plahotniuc, rămâne mai curând un semn de întrebare în alegerile actuale.”
Europa Liberă: Sunt voci care spun că Violeta Ivanov a reușit să-și facă viză de reședință și la socialiști. Prin urmare, nu se știe a cui misiune o îndeplinește până la urmă. Dar astea sunt ipoteze sterile. Aș vrea să ne uităm și spre felia de centru-stânga a scenei politice, unde vrea să-i facă concurență actualului președinte Renato Usatîi. El se declară pe față adversar și nu doar oponent al lui Igor Dodon. Dvs. cum credeți, are primarul de Bălți puterea de a atrage suficient de multe voturi pentru a se impune în forță?
Gheorghe Cojocaru: „Renato Usatîi, ca și majoritatea celor care s-au înscris sau intenționează să se înscrie în cursa prezidențială, participă pentru prima dată la o asemenea bătălie electorală, prilej cu care se va testa și gradul său de popularitate și de susținere la nivel național.
### Vezi și... ### Roman Mihăeș: Doi factori (coronavirusul și absența votului electronic) vor diminua prezența la vot în străinătateDeocamdată este clar că cel care a câștigat din primul tur pentru a doua oară Primăria Bălțului are asigurate voturile alegătorilor fideli din acest oraș și din suburbiile aceleiași localități, ca și din satele și din centrele raionale din zona nordului, în care „Partidul Nostru” și-a adjudecat mai multe mandate de primari și de consilieri. Voturile lui Usatîi, dacă vor fi importante la număr, vor cântări într-adevăr greu într-un al doilea tur, putând să facă diferența între favoriții competiției, Maia Sandu și Igor Dodon.”
Europa Liberă: Un analist mai sarcastic spune că Igor Dodon nu mai încape în pelerina de batman al socialiștilor și vrea să fie sub steagul independent în acest scrutin.
Gheorghe Cojocaru: „Da, prin decizia de a merge ca independent în aceste alegeri, președintele, care nu poate fi membru al vreunui partid politic, și-a luat măsurile de precauție pentru ca o eventuală realegere a sa să nu poată fi contestată la Curtea Constituțională.
Se va vedea ulterior dacă acest calcul de la președinție se potrivește și cu cel din târg...
Sfetnicii săi ar fi putut să-l convingă că participarea în alegeri din postura de independent i-ar putea aduce un sprijin mai larg, necesar mai ales într-un tur doi în care, după toate prognozele, se va confrunta din nou cu Maia Sandu. Se va vedea ulterior dacă acest calcul de la președinție se potrivește și cu cel din târg.”
Europa Liberă: Adică e doar o formalitate juridică sau el se crede un Lukașenka 2.0 cu sprijin masiv din partea poporului?
Gheorghe Cojocaru: „Nimic nu poate fi exclus în aceste condiții în care asupra alegerilor din Republica Moldova planează umbra prietenului lui Igor Dodon, Lukașenka.”