Gheorghe Cojocaru: „Autoritățile ar trebui să înțeleagă că aceste alegeri din toamnă trebuie să fie corecte”

Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal în dialog la Europa Liberă.

Vasile Botnaru discută cu istoricul Gheorghe Cojocaru despre șansele concurenților și provocările unui scrutin electoral pe timp de pandemie.

Your browser doesn’t support HTML5

Istoricul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru

Gheorghe Cojocaru: „Date publicității înainte de sărbătorile de la sfârșitul lunii august, înainte de Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, au trecut practic neobservate, deși datele culese pe un eșantion reprezentativ sunt de mare interes, acesta fiind primul sondaj în care sunt testate nu numai popularitatea partidelor politice, ci și șansele principalilor actori – Igor Dodon și Maia Sandu – în cele două tururi ale competiției prezidențiale. Potrivit acestui sondaj, diferența de peste 10 la sută din turul întâi dintre cei doi în favoarea actualului președinte se păstrează și în turul doi, asigurându-i lui Igor Dodon câștigarea celui de-al doilea mandat cu un scor confortabil.”

Europa Liberă: Întâi de toate, trebuie să tratăm previziunile, chiar dacă sunt în baza unui sondaj, ca atare, mai ales că în istoria sondajelor s-a întâmplat că acuratețea acestora a fost pusă la îndoială de realitățile care s-au întâmplat ulterior. Mai e și alt factor – înșiși actorii politici vizați contestă rezultatele. Este notoriu în această privință și Vladimir Voronin, și Mihai Ghimpu, dar și alții. Și totuși, privind la acest sondaj al opiniei publice, ce simpatii are și cum arată societatea care va trebui să iasă la vot, după cum arata situația, în plină pandemie, fiindcă nu se vede cum vom scăpa de această molimă?

În condițiile menținerii restricțiilor epidemiologice în Europa, diaspora nu va putea aduce mai curând un plus de valoare care să încline balanța în favoarea dreptei...

Gheorghe Cojocaru: „Sigur, rezultatele sociologice trebuie tratate cu o anumită prudență, pentru a nu cădea în plasa unor tentative deghizate de manipulare a opiniei publice, însă, fie că place sau nu, ele oferă un material consistent pentru documentare și reflecție nu numai opiniei publice în ansamblu, comentatorilor, dar și, înainte de toate, acelorași actori politici. Faptul că scrutinul prezidențial va avea loc în plină pandemie nu pare să fie o problemă pentru o majoritate covârșitoare a cetățenilor care deja au decis că vor participa la alegeri. În ceea ce privește preferințele electorale, dacă ar fi să dăm crezare datelor acestui sondaj, stânga domină scena politică în detrimentul dreptei. În eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, doar un singur partid de dreapta, PAS-ul Maiei Sandu, ar avea șanse sigure de a se regăsi în viitorul parlament. În condițiile menținerii restricțiilor epidemiologice în Europa, diaspora, care votează tradițional partidele de dreapta proeuropene, nu va putea aduce mai curând un plus de valoare care să încline balanța în favoarea dreptei.”

Europa Liberă: Președintele încă în exercițiu, Igor Dodon, care în terminologia americană se mai numește „rața șchioapă”, a apucat taurul de coarne și promite deja din viitoarea funcție prezidențială că va dizolva parlamentul. E primul lucru pe care are de gând să-l facă în ipostaza de șef de stat. Cum credeți, trebuie sau nu dizolvat acest parlament?

Gheorghe Cojocaru: „Datele aceluiași sondaj de opinie arată că mai mult de jumătate din cetățenii cu dreptul de vot ar agrea o eventuală dizolvare a parlamentului ales în 2019, aceasta fiind un fel de reacție de condamnare a traseismului politic al deputaților. Se pare că, în această privință, cei doi rivali ai competiției prezidențiale – Igor Dodon și Maia Sandu – au aceeași abordare. Numai că, privind la datele sociologice cele mai recente, acestea nu par să inspire prea mult optimism în ceea ce privește culoarea viitoarei instituții legislative.”

Datele sociologice cele mai recente nu par să inspire prea mult optimism în ceea ce privește culoarea viitoarei instituții legislative...

Europa Liberă: Toți acei care se pregătesc de scrutinul prezidențial au în față la televizor protestele stradale din Belarus, de după alegerile prezidențiale, pe care unii le consideră perfect legale, alții le consideră măsluite. Ce ar trebui să înțeleagă autoritățile de la Chișinău responsabile cu organizarea scrutinului din această toamnă foarte fierbinte care tot dă în foc?

Gheorghe Cojocaru: „E de la sine înțeles că autoritățile ar trebui să înțeleagă că aceste alegeri din toamnă trebuie să fie corecte, că procedura de numărare a voturilor ar trebui să fie transparentă, că legea trebuie respectată și că orice abuzuri sunt inadmisibile. Dacă la alegerile din 2016 Dodon, spre deosebire de Lukașenka, candida din afara sistemului, astăzi el reprezintă sistemul politic, având întreaga responsabilitate pentru corectitudinea scrutinului prezidențial din această toamnă fierbinte.”