Gheorghe Cojocaru: „Mai multe evenimente remarcabile s-au produs recent. După ce președintele Dodon a participat, pentru prima dată în cei trei ani de mandat, la recepția de 1 decembrie dată de Ambasada României la Chișinău, punând în dificultate comentatorii politici prin acest gest al său, iată că fostul prim-ministru Vlad Filat este pus în libertate, după patru ani de detenție, acuzat fiind în dosarul „furtul miliardului”, fapt care iarăși a luat prin surprindere opinia publică.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dacă ați alăturat aceste două evenimente-surpriză, așa cum le spuneți, înseamnă că vedeți o legătură între ele?
Gheorghe Cojocaru: „Singura legătură este că s-au întâmplat la câteva zile distanță unul de altul, că au avut loc la scurt timp de la înscăunarea unui nou guvern care tinde să construiască o relație previzibilă cu lumea occidentală, inclusiv cu „frații din România”, vorba președintelui Dodon, și care ar putea capitaliza toate aceste lucruri pozitive.”
Europa Liberă: Reacțiile de la vârful puterii sugerează că eliberarea înainte de termen a lui Vlad Filat nu este văzută neapărat cu ochi buni.
Gheorghe Cojocaru: „Părerile în legătură cu aceasta sunt împărțite: unii se bucură, alții se arată nedumeriți sau revoltați. În orice caz, justiția este cea care trebuie să se pronunțe și să facă dreptate. Ca şi orice cetățean, Vlad Filat are dreptul la un proces corect și la sentința pe care o merită. Tratamentul abuziv la care a fost supus fostul prim-ministru nu trebuie să recidiveze, iar eliberarea sa din detenție înainte de termen ar trebui să dea un semnal că justiția de la Chișinău încearcă realmente „o schimbare la față”.
Europa Liberă: Printre cei care s-au pronunțat pe marginea eliberării lui Vlad Filat se numără și vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari.
Gheorghe Cojocaru: „Vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari, este, cu certitudine, un om informat, este președintele comisiei parlamentare care investighează „jaful secolului” și cunoaște multe din dedesubturile acestui dosar în care este implicat și Vlad Filat, pe care-l consideră responsabil, alături de alții, de devalizarea sistemului bancar. Este de reținut, între altele, inițiativa recentă a fracțiunii parlamentare a Platformei Demnitate și Adevăr, făcută publică de același Alexandru Slusari, de a institui un moratoriu asupra implementării „legii miliardului, prin care s-a pus pe umerii cetăţenilor povara întoarcerii banilor sustraşi din sistemul bancar”. O inițiativă legislativă în acest sens a și fost înregistrată la Secretariatul Parlamentului R. Moldova.”
### Vezi și... ### Nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru surpriza eliberării fostului premier Vlad Filat
Europa Liberă: Cunoaștem că e un subiect discutat și răsdiscutat, mai ales în campanii electorale. Ce sorți de izbândă ar avea o asemenea inițiativă?
Gheorghe Cojocaru: „Inițiativa aparține opoziției, prin urmare, guvernul și majoritatea parlamentară vor trebui să ia atitudine față de acest demers al Platformei DA. Vor trebui consultate și organismele financiare internaționale. Dar, nu în ultimul rând, va trebui să se țină cont și de ceea ce vor cetățenii care și-au ales reprezentanții în instituția legislativă și care greu de crezut că ar putea fi împotriva acestei inițiative a Platformei Demnitate și Adevăr.”