Gheorghe Cojocaru: „Înfrângerea candidatului Blocului ACUM, Andrei Năstase, în fața socialistului Ion Ceban în turul doi al alegerilor pentru primăria capitalei pare a fi o reeditare a duelului din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova dintre Igor Dodon și Maia Sandu. Este a doua oară când liderii Blocului ACUM pierd bătăliile electorale decisive, fiind surclasați de liderii Partidului Socialiștilor și în opoziție, și în angrenajul puterii.
Numai că, dacă trei ani în urmă Maia Sandu nu pierdea decât șansa unei victorii, astăzi pierderea Chișinăului înseamnă mai mult decât pierderea unei bătălii: este ca un verdict dat lui Andrei Năstase, dar și ca un duș rece pentru Blocul ACUM după cinci luni de guvernare împreună cu socialiștii, nevoit să se consoleze din nou cu un loc secund.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: După alegerile care s-au încheiat în favoarea reprezentantului socialiștilor, toată lumea se întreabă: de acum încolo cum va merge parteneriatul din Parlament, dar și în administrațiile publice locale?
Gheorghe Cojocaru: „Socialiștii și-au îndeplinit, practic, obiectivele maxime în alegerile locale. Și-au adjudecat un număr important de primării și mandate de consilieri de toate nivelurile, încât prin extinderea parteneriatului cu Blocul ACUM în teritoriu, dacă se va merge până acolo, vor prelua și o mare parte din administrațiile raionale și orășenești.
În linii mari, Blocul ACUM, cu peste 30 la sută susținere în capitală, s-a apropiat de scorul din alegerile parlamentare. Câștigarea primăriei capitalei a înaripat formațiunea socialiștilor și-i alimentează pofta de preluare a unor noi portofolii ministeriale, dacă nu mai mult decât atât, deși raportul de forțe din Parlament rămâne același.”
Europa Liberă: După duelul încrâncenat de la Chișinău, concursul pentru postul de procuror general, organizat de Ministerul Justiției, mai să fie buturuga mică care să răstoarne carul majorității. Cum credeți, ce va urma?
Gheorghe Cojocaru: „Aceasta ar fi o primă criză politică în sânul actualei puteri, care prinde pe picior greșit Blocul ACUM și într-un moment dramatic. O criză care fie va fi depășită, dacă se vor găsi resurse pentru un compromis rezonabil, fie va conduce la căderea Guvernului și la reconfigurarea arcului guvernării. Teoretic, și cei din Blocul ACUM, și socialiștii se pot trezi peste noapte în opoziție, mai ales că democrații se arată pregătiți să revină la putere, fie împreună cu unii, fie împreună cu alții.”
### Vezi și... ### Schimbarea schimbării: premierul va face preselecția procurorului general, iar guvernul își asumă responsabilitatea
Europa Liberă: După ce l-am văzut pe Andrian Candu declarând că formațiunea sa ar putea reveni la putere „mai devreme decât s-au așteptat unii”, parcă așa sună citatul, cum credeți, există deja o formulă ce urmează a fi pusă în aplicare?
Gheorghe Cojocaru: „Democrații, care au reușit până acum să păstreze coeziunea internă a partidului și a fracțiunii lor parlamentare, au canale de comunicare cu instituția prezidențială, mai puțin poate cu Guvernul și, după cum se vede, n-ar ezita să dea curs unei invitații de a lua loc pe băncile guvernamentale, indiferent de unde și cât de repede ar veni aceasta. Mai rămâne totuși, în cazul adâncirii crizei, eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate pentru anul viitor, când vor avea loc și alegerile prezidențiale în termen.”