Gheorghe Cojocaru: „Se atestă un paralelism dramatic al instituțiilor de stat”

Moldova - Parlament/Guvern vs Curtea Constituțională

Incapacitatea partidelor parlamentare de a negocia și rolul „dubios” jucat de președintele Igor Dodon în culise sunt la rădăcina actualei crize, constată istoricul Gheorghe Cojocaru.

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere săptămânal în dialog cu Gheorghe Cojocaru


Gheorghe Cojocaru: „În contextul ostilităților în care s-a împotmolit de câteva zile clasa politică de la Chișinău, Republica Moldova s-a ales cu un nou calificativ, destul de sugestiv, cel de Venezuelă a Europei. Nu este pentru prima dată când spațiului istoric de care aparține Moldova de astăzi i se atribuie calificative. De-a lungul timpului, Basarabia, după anexarea de la 1812, a fost pe rând o Elveție a Orientului Europei, o Alsacie și Lorena a sud-estului european în perioada dintre cele două războaie mondiale, s-a dorit a fi o Cubă a Europei în anii de guvernare a comunistului Vladimir Voronin și, iată, recent, a devenit o Venezuelă a Europei.”

Europa Liberă: Adică asocierea cu Venezuela lui Maduro țintește în faptul că oamenii fug cu milioanele, asta se are în vedere?

Gheorghe Cojocaru: „Da, și această asociere nu pare a fi una de bun augur pentru Republica Moldova. Pentru moment, este adevărat, oamenii încă nu fug din Republica Moldova, ci continuă...”

### Vezi și... ### Cine sînt conducătorii de astăzi ai Republicii Moldova?

Europa Liberă: Deja au fugit, da...

Gheorghe Cojocaru: „Da... continuă să plece în afară în căutarea unei vieți mai bune, dar leul se dezumflă vertiginos cu fiecare zi, încât această asociere cu Venezuela din America Latină trezește fiori și sună ca o condamnare a celor care au împins societatea până în acest punct mort.”

Europa Liberă: Dar pe cine aveți în vedere când spuneți că lor le aparține responsabilitatea, cine sunt aceștia?

Gheorghe Cojocaru: „Responsabilitatea de a păstra echilibrul social și de a asigura transferul civilizat și preluarea puterii aparține autorităților în exercițiu și partidelor politice care au acces în noul Parlament. Tertipurile cazuistice în scopul anulării votului popular, mai întâi la localele din Chișinău, apoi și la parlamentarele din acest an au arătat că liderii democrați n-au învățat nimic din propriile greșeli, pășind într-o zonă a delegitimării și tăindu-și creanga de sub picioare. Totodată, incapacitatea celor trei partide de a găsi o soluție negociată și neamânată până la expirarea termenului de trei luni prevăzut în Constituție s-a dovedit a fi pretextul pentru a împinge procesul democratic din Republica Moldova pe o pantă fatală. În culise, un rol cu totul dubios a jucat președintele Dodon, care, în pofida înaltului statut al funcției sale, a negociat, în propria-i persoană, în numele unui partid politic, al socialiștilor, afectând astfel grav prestigiul instituției prezidențiale.”

### Vezi și... ### Președintele Igor Dodon și Blocul ACUM cheamă la un miting de susținere

Europa Liberă: Cei care califică situația drept o dualitate a puterii au dreptate sau nu, pentru că și unii și alții spun că nu-i corect termenul, există o singură putere legitimă, cealaltă este nelegitimă. Or, oricine se detașează spune că e dualitate de putere, nu?

Gheorghe Cojocaru: „Mai curând se atestă un paralelism dramatic al instituțiilor de stat, când Parlamentul este gestionat de o majoritate a socialiștilor și a Blocului ACUM, iar Executivul - de fosta majoritate parlamentară a democraților, astăzi în minoritate. Mocnește un „război” între palate, cu mobilizări de trupe și simpatizanți în jurul instituțiilor de stat, când nimeni nu vrea să bată în retragere.”

Europa Liberă: Vă cer un pronostic. Unde se va stinge mai curând acest „război al palatelor” – în Venezuela lui Maduro sau în cea a lui Igor Dodon?

Gheorghe Cojocaru: „Oricât ar fi de paradoxal, la o comparație între

În privința Chișinăului, interesele marilor actori internaționali, se pare, coincid...

Venezuela lui Maduro și cea mai mică, a lui Igor Dodon, s-ar cuveni de subliniat că, dacă în privința Caracasului Marile Puteri sunt în dezacord, în privința Chișinăului interesele marilor actori internaționali, se pare, coincid, cel puțin, până într-un anumit punct.”

Europa Liberă: Vreți să ne spuneți care ar fi acest punct?

Gheorghe Cojocaru: „Punctul decapturării instituțiilor statului și deoligarhizării societății, ceea ce ar putea determina ca „madurii” de la Chișinău să facă un pas în spate, cât nu e târziu, sau, în caz contrar, să plece un pic mai devreme decât cel de la Caracas.”