După președinții de raioane și primarii, 713 la număr, au adresat o scrisoare deschisă diplomaților occidentali, prin care se arată indignați de Rezoluția adoptată de către Parlamentul European adoptată la inceputul lunii iulie privind suspendarea asistenței macro-financiare pe o perioadă nedeterminată. Gheorghe Raileanu, primarul apolitic al orașului Cimișlia, crede că semnăturile celor peste două treimi din primariii din Republica Moldova au fost puse la indicația PD, partid de la guvernare.
Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Răileanu: „Aceasta este o acțiune de partid și de asta n-au fost implicați din alte partide. Cred că poate vreun rătăcit din prin alte partide ar semna un asemenea document. Consider că Partidul Democrat, care este organizatorul, și dl Botnari, care strânge semnăturile, este și vicepreședinte al partidului, el continuă să intre într-o criză puternică de credibilitate, adică dovedește încă o dată Uniunii Europene că are capacitatea de a presa și practică asemenea metode de lucru cu primarii de a-i presa, de a-i impune, de a-i forța, de a-i intimida ca să semneze tot ce doresc ei.”
Europa Liberă: De ce nu v-au intimidat pe Dvs., nu v-au presat?
Gheorghe Răileanu: „Ei știu că pe mine nu pot să mă intimideze…”
Europa Liberă: Dar totuși sunt două treimi a primarilor din Republica Moldova care și-ar fi pus semnătura.
Gheorghe Răileanu: „Da, dl prim-ministru s-a lăudat la 1 februarie că deja 600 de primari sunt membri ai Partidului Democrat. Este o cifră imprecisă, pentru că eu cunosc foarte mulți primari, care s-au retras din alte partide sub presiunea Partidului Democrat, dar nu și-au declarat încă adeziunea față de Partidul Democrat, pentru că li-i rușine de oameni sau au mai multe motive.”
Europa Liberă: Dl Răileanu, această adresare a 713 primari face bine guvernării sau e în dezavantajul autorităților?
Gheorghe Răileanu: „Eu cred că e o mare prostie. Guvernarea își sapă groapa în continuare. Cum au invalidat alegerile primarului de Chișinău, la fel este o gafă, pentru că toată lumea care are capacitatea de a medita, de a analiza a ajuns la concluzia că nu a avut niciun sens. Iată, oricum ai analiza chestia cu invalidarea primarului general de Chișinău, nu a avut sens. La fel nu are sens nici un asemenea document. Aceasta este o practică din perioada Uniunii Sovietice, este o practică pe care o folosesc întotdeauna regimurile dictatoriale.”
Europa Liberă: Ce efecte va avea această adresare?
Gheorghe Răileanu: „Efecte absolut inverse. Prin această adresare se va confirma încă o dată esența acestui regim care s-a instalat la Chișinău și perspectiva care ne așteaptă. Ne așteaptă perspectiva că ne va fi arătat dușmanul, noi vom condamna unanim, toată țară. Un efect pe care noi l-am trecut deja; cel puțin, eu sunt din generația care a gustat din plin ce înseamnă Uniunea Sovietică, ce înseamnă dictatura proletariatului. Aici nu e vorba de dictatura proletariatului, este vorba de dictatura unei persoane, care poate fi și mai a naibii. Este o gafă pe care o face eu cred că dl Plahotniuc la sfatul cuiva și chiar intuiesc și cine îl sfătuiește, cine îi sfetnicul lui.”
Europa Liberă: Cine ar fi?
Gheorghe Răileanu: „Cred că este opera dlui Ciocan, care este specialist în alegeri și se prezintă ca un mare expert. El face reformele administrației publice locale…”
Europa Liberă: Dar și ei pot să vă reproșeze Dvs. că ați face parte din tabăra acelor politicieni iresponsabili de la Chișinău, care ar fi blocat asistența financiară din partea UE?
Gheorghe Răileanu: „Asta se înțelege. Eu mă aștept la asemenea etichetări, dar sunt absolut ferm convins că țara asta în care corupția a atins cote maxime și a pătruns în absolut toate sferele activității noastre și nu numai corupția, dar acum instanțele de judecată sunt, practic, subjugate de o persoană sau de câteva persoane, nu știu. Eu, judecându-mă cu „Lukoil”, mi-am permis să acuz pe cineva că ar fi corupt și m-a invitat un domn viceministru și mi-a spus că „dl
Asta este țara noastră, când o persoană poate da indicații miniștrilor, viceminiștrilor să încalce legea ...
primar, vă asigur că nu sunt corupt. Eu am fost forțat, mi s-a pus condiția să eliberez documentul cutare, nimeni nu mi-a dat niciun ban”. N-a vrut să-mi spună cine…
Iată asta este țara noastră, când o persoană poate da indicații miniștrilor, viceminiștrilor să încalce legea; judecătorilor – să dea decizii arbitrare. În așa țară nu se mai poate, noi trebuie să facem ceva. Și eu consider că odată cu invalidarea primarului de Chișinău am putea spune că ar trebui să se sfârșească o etapă în istoria noastră și să înceapă o etapă nouă.”
Europa Liberă: Moldova se apropie sau se îndepărtează de UE pe moment?
Gheorghe Răileanu: „Pe moment, conducerea țării se îndepărtează, Moldova cred că nu, dar partidul de guvernământ, conducerea Republicii Moldova se îndepărtează la sigur. De fapt, ea nici n-a fost foarte aproape, a mimat apropierea, a mimat cursul european. Eu aș vrea să spun și pentru cetățenii alolingvi că autoritățile centrale ale Republicii Moldova sau factorul care determină politica externă a Republicii Moldova este un factor care niciodată n-a tins nici înspre Rusia, nici înspre Uniunea Europeană. Este un factor care ne duce pe o cale de dictatură, izolare ș.a.m.d.
Suntem într-o situație când trebuie să termine cu iluziile acei care pun miză pe factorul geopolitic, îl hipertrofiază și cred că trebuie să se debaraseze de iluzii și Internaționala Socialistă, pentru că aceștia nu au nimic comun cu socialismul, absolut nimic comun; și Rusia trebuie să se debaraseze de iluzii, și Uniunea Europeană. Eu cred că se începe o nouă etapă în istoria noastră, când trecem printr-un purgatoriu, iată cred că am ajuns la situația când s-au exagerat la maximum efectele negative sau nu știu cum să le numesc, când deja cred că le poate vedea orișicine. Până acum poate cineva nu le observa sau nu le înțelegea, sau nu credea că este așa, dar acum avem situația când totul este deschis, la suprafață.
Eu cred că cetățenii sunt cam rezervați în privința autorităților centrale și mai am așa o părere că autoritățile centrale, prin comportamentul lor, au compromis și partenerii noștri de dezvoltare. I-au compromis, pentru că partenerii de dezvoltare au vrut să ne ajute, dar banii s-au furat și atunci cetățeanul este în drept să spună că s-au împărțit cu partenerii noștri de dezvoltare, că acolo este la fel dezvoltată corupția, sunt interese meschine. Doar Rusia promovează ideea că America ar avea de câștigat de aici nu numai geopolitic, dar și financiar, ce le trebuim noi, că ei vor să ne subjuge piața ș.a.m.d.
Eu cred că noi suntem în punctul culminant și ar trebui să intrăm într-o etapă nouă a Republicii Moldova, când toată lumea se lasă de iluzii și trebuie să luptăm, trebuie să pledăm pentru o guvernare morală, o guvernare care este sinceră cu poporul său. Până acum au mers partidele oligarhice, au reușit. Eu cred că încă mai sunt câteva faze, dar suntem în punctul culminant al evenimentelor. Vor mai fi încă faze când oligarhii vor încerca să-și mai expună interesele și din alte partide, decât partidul de guvernământ.”