Gianluca Esposito: „Recomandările GRECO nu sunt opționale”

Problemele din România sunt complexe și afectează instituții democratice fundamentale cum sunt parlamentul și justiția. „Recomandările GRECO nu sunt opționale!”, spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO. Instituția a publicat, marți, cu acordul guvernului român, două rapoarte care erau gata de acum două săptămâni. Ambele documente critică diluarea prevederilor anti-corupție, dar și reforma justiției din România, și cer guvernului să aplice rapid recomandările GRECO. „Situația din România ne determină să continuăm evaluarea”, mai spune Esposito.

Your browser doesn’t support HTML5

Un interviu cu Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO

Europa Liberă: Domnule Esposito, România a aplicat doar patru din cele 13 recomandări formulate în raportul GRECO de progres si doar una din cele cinci existente în raportul de urgență al GRECO, ambele publicate marți, 9 iulie. Un bilanț îngrijorător?

Gianluca Esposito

Gianluca Esposito: „România a făcut progrese foarte mici privind măsurile de prevenire a corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor și nu a aplicat recomandările noastre legate de controversata reformă judiciară, însă ne bucură declarația din 4 iunie a premierului român, care a promis că va abandona această reformă. Oricum raportul de conformitate care evaluează progresele înregistrate în implementarea măsurilor recomandate în 2015 pentru prevenirea corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor, arată că România a respectat pe deplin doar patru din cele 13 recomandări în privința procedurii ad-hoc de urgență privind reforma judiciară autoritățile române au implementat doar una din cele cinci recomandări. Este descurajant. GRECO solicită autorităților române să ia măsuri hotărâte pentru a realiza progrese concrete cât mai curând posibil.”

Europa Liberă: Din ce înțeleg recomandările privind parlamentarii sunt cele care vă preocupă cel mai mult.

România a respectat pe deplin doar patru din cele 13 recomandări...

Gianluca Esposito: „Rapoartele sunt publice de azi, de la ora 11.00. Orice cetățean le poate consulta. În ceea ce privește parlamentarii, GRECO subliniază că autoritățile române nu au revizuit încă normele și practicile procesului legislativ. În ciuda apelului GRECO de a limita utilizarea procedurilor de urgență la circumstanțe excepționale, autoritățile au continuat să recurgă la adoptarea unor modificări legislative importante.

Alte deficiențe: faptul că nu a fost instituit niciun mecanism eficient de aplicare a codului de conduită al parlamentarilor și că domeniul incriminării conflictelor de interese rămâne limitat. De asemenea, GRECO regretă faptul că nu a fost încă introdus un set robust de limitări privind cadourile pentru parlamentari și că aplicarea de sancțiuni deputaților care au fost considerați incompatibili sau în conflict de interese în urma unei hotărâri judecătorești definitive rămâne în practică ineficientă. Nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor care reglementează activitatea de lobby. GRECO recunoaște ca o etapă pozitivă revizuirea sistemului de imunități de către Camera Deputaților și introducerea criteriilor și a motivelor pentru ridicarea imunității parlamentare, dar solicită autorităților să adopte dispoziții similare pentru Senat și să asigure implementarea lor eficientă.

GRECO recunoaște unele progrese înregistrate prin eliminarea incompatibilităților pentru judecători și procurori și salută unele măsuri inițiale privind pensionarea anticipată a procurorilor și a judecătorilor. Cu toate acestea, regretă faptul că nu s-au obținut încă rezultate tangibile care să abordeze majoritatea deficiențelor existente.”

### Vezi și... ### Pactului lui Iohannis pe Justiție. De ce nu este un succes?

Europa Liberă: Secția pentru investigarea infracțiunilor din sistemul judiciar. Alt punct roșu în raportul Dvs.

Gianluca Esposito: „GRECO este profund îngrijorat de faptul că autoritățile au ignorat recomandarea de a renunța la constituirea secției pentru investigarea infracțiunilor din sistemul judiciar. Raportul avertizează că noua legislație include mai multe amendamente privind numirea și demiterea procurorilor de rang înalt, independența personală a procurorilor și nedreptățile personale ale judecătorilor și procurorilor, care, împreună, reprezintă amenințări grave la adresa independenței sistemului judiciar. Deoarece problemele abordate în raportul ad-hoc sunt deosebit de relevante pentru etapa a 4-a de evaluare a măsurilor anticorupție privind deputații, judecătorii și procurorii, GRECO a decis să continue evaluarea. Recomandările noastre nu sunt opționale.”