Întunericul din Ucraina: Rusia continuă să distrugă infrastructura energetică și lasă fără lumină orașele și satele ucrainene
Ecaterina, în vâstă de 70 de ani, se uită pe fereastră în timpul unei pane de curent în orașul ucrainean Borodianka, 20 octombrie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii UE încă pe 20 octombrie că atacurile rusești, care au distrus o bună parte din infrastructura energetică a Ucrainei, au ca scop provocarea unui nou val de migrație a ucrainenilor în țările UE.
Oamenii folosesc lanternele telefoanelor mobile, în timpul unor deconectări a energiei electrice, Kiev, 19 octombrie 2022.
Un autovehicul se deplasează pe străzile întunecate ale orașului Nikolaev, 20 octombrie 2022.
Atacurile rusești din ultimele săptămâni asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au forțat întreruperi de curent electric la nivel național. Oamenii riscă să rămână fără energie electrică și căldură în prag de iarnă.
Un copil folosește tableta, Kiev, 20 octombrie 2022.
Guvernul le-a ordonat ucrainenilor să reducă la minimum consumul de energie electrică între orele 7:00 și 23:00.
Oamenii fac cumpărături într-un supermarket din Harkov în timpul unei pene de curent, 17 octombrie 2022.
Sediul central al companiei Ukrenergo a fost vizat de forțele ruse în timpul atacului din 17 octombrie asupra Kievului.
Procurorul general al Ucrainei a cerut Curții Internaționale de Justiție de la Haga să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului. Procurorul general a invocat atacurile cu rachete din 17 octombrie care au ucis 19 persoane și au rănit alte 105. El a spus că „atacurile n-au avut un scop militar. Scopul atacurilor a fost uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile”.
Pompierii luptă cu flăcările după ce o rachetă rusească a avariat o centrală termică, Kiev, 18 octombrie 2022.
Peste 1000 de orașe și sate au rămas fără energie electrică după atacurile cu rachete rusești.
Forțele ruse au atacat și o centrală electrică din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care se află la frontiera cu Rusia. Aproximativ jumătate din populația orașului, de 1.4 milioane de oameni, a plecat din cauza războiului.
În imagine se vede o gaură lăsată de o rachetă rusească lansată asupra centralei electrice din Harkov.
Construită înainte de al Doilea Război Mondial, centrala electrică din Harkov genera 30% din consumul total de energie electrică a orașului. În Harkov funcționează și alte centrale electrice, dar au nevoie de reparații.
Un bărbat împinge un cărucior printre blocurile distruse din Borodianka.
Un bărbat adună cartofii împrăștiați pe jos, primiți drept ajutor umanitar, în Sviatohirsk.
Autoritățile ucrainene au îndemnat oamenii din unele zone afectate să se evacueze, pentru că nu vor reuși să restabilească serviciile peste tot până la iarnă.
Voluntarii încearcă să convingă această femeie din regiunea Donețk, partea controlată de autoritățile ucrainene, să plece din satul său.