Curtea Generală a Uniunii Europene a declarat că anulează sancțiunea din 2019 impusă de Comisia Europeană, care este principala autoritate antitrust a blocului cu 27 de țări membre.
„Curtea anulează decizia Comisiei în integralitatea sa”, a declarat acesta într-un comunicat de presă citat de Associated Press.
Decizia Comisiei se aplica unei părți restrânse a activității de publicitate a companiei Google: anunțurile pe care gigantul tehnologic american le vindea alături de rezultatele căutărilor Google pe site-uri web terțe.
Autoritățile de reglementare au constatat că Google a introdus în contractele sale clauze de exclusivitate care interziceau acestor site-uri web să difuzeze anunțuri similare vândute de rivalii Google.
Comisia Europeană, principala autoritate antitrust a blocului comunitar, a declarat, atunci când a emis sancțiunea, că prin acțiunile sale Google a dus la reducerea posibilităților de alegere ale agenților de publicitate și ale proprietarilor de site-uri web și, probabil, la creșterea prețurilor - care a fost transferată consumatorilor.
Anunțul de miercuri este doar unul din episoadele în care Google se confruntă cu UE.
AFP amintește că Bruxelles-ul a obținut o victorie săptămâna trecută, când cea mai înaltă instanță a UE de la Luxemburg a confirmat o amendă în valoare de 2,42 miliarde de euro aplicată în 2017 împotriva Google, pentru abuz de poziție dominantă prin favorizarea propriului serviciu de comparare a prețurilor.
Ca lider global autoproclamat în ce privește combaterea abuzurilor marilor companii tehnologice, Comisia Europeană a aplicat Google amenzi în valoare totală de 8,2 miliarde de euro între 2017 și 2019 pentru încălcări ale normelor antitrust.
Bătăliile juridice de lungă durată dintre Google și UE nu se încheie însă aici.
- Te-ar putea interesa și: Google și Apple, sancțiuni de miliarde după decizii istorice în justiția UE
Google contestă, de asemenea, o amendă de 4,3 miliarde de euro pe care Bruxelles-ul i-a aplicat-o pentru că a impus restricții pe smartphone-urile Android pentru a-și stimula activitatea de căutare pe internet.
Google se află și în vizorul autorităților de reglementare din SUA.
Săptămâna trecută, concernul s-a confruntat cu al doilea proces antitrust major în mai puțin de un an, guvernul american acuzând Google de monopol în domeniul tehnologiei publicitare - sistemul complex care decide ce anunțuri online văd oamenii și costul acestora.
Acest proces vine după ce, în luna august, un judecător american a constatat că activitatea de căutare a Google este un monopol ilegal
În mod similar, UE a concluzionat anul trecut că Google denaturează concurența pe piață și a recomandat ca societatea să fie obligată să renunțe la activitățile sale în domeniul tehnologiei publicitare. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te