Google suspendă reclama politică, Twitter se apără împotriva criticilor

Sediul companiei Twitter, San Francisco, 11 ianuarie 2021

Google, furnizorul de servicii de internet deţinut de compania Alphabet, a anunţat firmele de publicitate că sistează toate reclamele politice pe platformele sale cel puţin până la 21 ianuarie, a doua zi după inaugurarea noului președinte american, democratul Joe Biden.

Printr-un e-mail , semnalat mai întâi deAxios, Alphabet precizează că decizia a fost luată ca urmare a violenţelor de săptămâna trecută, de la Capitoliul din Washington, sediul Congresului american, pe care le numeşte „evenimente fără precedent".

Președintele companiei Twitter, Jack Dorsey a declarat pe de altă parte, că platforma a acționat corect când a decis să suspende contul președintelui Trump, de teamă ca mesajele acestuia să nu incite la noi violențe dar a recunoscut să s-a creat un precedent periculos. Twitter a fost platforma preferată a președintelui Trump de a comunica direct cu publicul iar contul său avea peste 88 de milioane de abonați.

Mulți din cei care au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie, au folosit rețelele de socializare pentru a documenta ce făceau. Acum, cu ajutorul imaginilor de pe rețele, sunt căutați de poliția federală (FBI), Washington 13 ianuarie 2021.

Dorsey a deplâns faptul că Twitter nu a reușit să promoveze „o dezbatere sănătoasă” pe platformă, fiind pusă în situația de a recurge la măsura fără precednet de a suspenda contul unui președinte american, după ce mulțimea de suporteri ai acestuia a luat cu asalt clădirea Congresului, pe 6 ianuarie.

În discursul video, dat publicității în timpul dezbaterii din Camera Reprezentanților privind procedura de „impeachment”, președintele Trump a deplâns eforturile evidente care se fac în acest moment pentru a limita libertatea de expresie a americanilor. Dar nu s-a referit direct la decizia principalelor rețele sociale, Twitter, Facebook, Instagram sau YouTue de a-i suspenda conturile.

### Vezi și... ### UE: critici a adresa rețelelor sociale care au suspendat conturile președintelui Trump

Suspendarea conturilor președintelui Trump a fost criticată de mulți politicieni europenei, începând cu cancelara Angela Merkel. Li s-a alăturat miercuri, fostul premier moldovean Ion Chicu care a anunțat că-și suspendă temporar activitatea pe Facebook, în semn de proteste, relatează Adevărul.md.

„Era Facebook/Twitter a apus pentru oamenii care ţin la libertatea de exprimare. Nu putem tolera nici cel mai mic atentat la această libertate fundamentală!”.