„În data de 20 august 2023, în fluxul de călători din Aeroportul Internațional Chișinău nu a fost prezent interpretul străin, doar membrii trupei”, a spus Poliția de Frontieră Europei Libere, la 24 august.
Un comunicat inițial al Poliției de Frontieră preluat masiv de presa moldoveană și internațională a menținut timp de mai multe zile impresia că Bregović a aterizat în capitala moldoveană, dar nu a fost lăsat să intre în R. Moldova, fiind „returnat” din cauza viziunilor sale pro-ruse. Starul sârb de origine bosniacă și trupa sa urmau să ajungă cu un concert la festivalul moldovenesc, Gustar, de la Orheiul Vechi.
Poliția și-a clarificat comunicatul după ce Europa Liberă a aflat de la Adis Gojak, managerul artistului, că Bregović era într-o croazieră și că el nu și-a început călătoria către R. Moldova, renunțând să mai pornească la drum, după ce doi dintre membrii trupei sale sosiți la Chișinău pe 19 august au fost întorși înapoi, de la aeroport.
- Te-ar putea interesa și: „Motive ciudate”. Ce spune președintele Serbiei despre interzicerea lui Bregović în Moldova
Ministrul moldovean de Interne, Adrian Efros, a spus jurnaliștilor pe 20 august că trupa lui Bregović nu a fost lăsată să intre din cauza viziunilor pro-ruse ale interpretului, dar și după ce au fost analizate alte aspecte de securitate. Ministrul nu a precizat despre ce este vorba sau dacă, în afară de trupă, la Chișinău s-a aflat sau nu și Bregović.
Într-un email trimis în exclusivitate Europei Libere, managerul artistului a mai spus că interdicția de a intra pe teritoriul R. Moldova nu ar avea legătură nici cu Goran Bregovic, nici cu trupa lui, „ci mai degrabă este un fel de politică oficială a Republicii Moldova”.
Fricțiuni diplomatice
Incidentul a cauzat reacții de nemulțumire la Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vučić descriind drept „ciudate” motivele pentru care lui Bregović și trupei sale li s-au interzis accesul în R. Moldova.
Vorbindu-le jurnaliștilor în marginea unui summit la Atena, la care a participat și președinta Maia Sandu, Vučić a precizat că nu a abordat chestiunea cu omoloaga sa moldoveană, dar a sugerat că imaginea de pro-rus a lui Bregović ar fi rodul unui „gen de prostie care vine de pe rețelele de socializare”.
Ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dačić, a cerut explicații autorităților moldovene. Ministerul de Externe de la Chișinău a spus Europei Libere că a primit solicitarea, dar că nu poate face public răspunsul pe care l-a dat în „corespondența diplomatică” cu Belgradul.
Va mai veni sau nu Bregović la evenimentul din 4 octombrie planificat la Chișinău
Managerul lui Bregović a spus Europei Libere că rămâne incert un concert planificat de vedetă la Chișinău, în luna octombrie. „Este o chestiune care se va tranșa în viitor”, a spus Adis Gojak.
Bregović urma să țină un concert în R. Moldova în luna mai, dar a fost amânat și este planificat acum pentru 4 octombrie, la Arena Chișinău. Organizatorii moldoveni ai evenimentului au spus Europei Libere că iau în calcul și probabilitatea că Bregović nu o să poată veni nici atunci.
Managerul artistului crede că autoritățile moldovene aplică un „tratament special” cetățenilor Serbiei și altor țări care nu au impus Rusiei sancțiuni în legătură cu Ucraina. „Pot să spun numai că Goran Bregović nu a fost pe aeroport și de aceea nu a fost expulzat”, a declarat Gojak Europei Libere.
Ne mai aflăm în așteptarea unui răspuns al Poliției de Frontieră dacă aplică un tratament „special” cetățenilor sârbi la intrarea în R. Moldova.
În timp ce nu se știe ce se va întâmpla cu spectacolele lui Bregović în R. Moldova, în România acesta are planificate două concerte: la început de septembrie și la început de octombrie.
Goran Bregović , care se autoproclamă un nostalgic după fosta Iugoslavie, a intrat în vizorul autorităților Ucrainei după ce a concertat în primăvara anului 2015 în Crimeea anexată ilegal cu un an mai devreme de Rusia.
Bregović a fost oprit să mai țină concerte în Ucraina, iar la scurt timp i s-a interzis și participarea la un festival din Polonia.
### Vezi și... ### Bregovic a fost oprit să concerteze în Moldova. I se va da voie mai târziu?