La cea de-a 30-a aniversare a unei lovituri de stat care nu a reușit să oprească reformele democratice din Uniunea Sovietică și a accelerat prăbușirea acesteia, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a declarat că societatea rusă trebuie să se opună „uzurpării puterii”, expresia folosită adesea de criticii actualului președinte rus, Vladimir Putin. Gorbaciov, acum în vârstă de 90 de ani, a spus că lecțiile tentativei de puci din august 1991 „rămân importante” pentru Rusia modernă.
„Cred că dezvoltarea democratică a Rusiei este singura corectă, deoarece doar pe această cale poate țara noastră să avanseze și să rezolve toate problemele ", a declarat Gorbaciov într-o declarație publicată pe 18 august pe site-ul Fundației Gorbaciov. La 18 august 1991, un grup de oficiali sovietici l-au plasat pe Gorbaciov în arest la domiciliu la reședința sa din Crimeea și au instalat un guvern provizoriu al cărui scop era să oprească reformele democratice ale lui Gorbaciov. Lovitura de stat a eșuat trei zile mai târziu, în timp ce la Moscova și alte orașe au început demonstrații pentru continuarea reformelor lui Gorbaciov.
### Vezi și... ### Lev Ponomariov: „În Rusia, nu am făcut lustrația colaboratorilor KGB-ului. Regret acest lucru”La câteva zile după încercarea de lovitură de stat a eșuat, mai multe republici sovietice și-au anunțat independența față de Uniunea Sovietică, ceea ce a dus la dizolvarea oficială a țării în decembrie 1991. Gorbaciov a dat vina pe Comitetul de Stat pentru Situații de Urgență. „În general, toate instituțiile democratice create în timpul perestroicăi au rezistat testului”, a spus Gorbaciov într-o critică voalată la adresa actualei conduceri ruse. În ultimii ani, instituțiile democratice, mass-media independente, politicienii de opoziție și organizațiile pentru drepturile omului din toată Rusia au fost vizate de legi și reglementări despre care mulți ruși și străini spun că au fost create pentru a elimina disidența și pentru a bloca libertatea de exprimare.