Gradele de vulnerabilitate energetică - atribuite din 26 noiembrie | Moldova - cu o nouă medalie la Campionatul European de Judo

Cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Moldova 1 anunță că gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie, iar cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md. Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că, la această etapă, sistemul doar validează informațiile incluse în cerere, iar în cazul în care sunt depistate erori, cetățenii sunt informați să corecteze datele eronate.
  • Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni a invalidat mandatul de primar al lui Anatolie Donțu, candidatul din partea Platformei „DA”. Hotărârea a fost luată duminică, 19 noiembrie 2023. Despre acest fapt a anunțat Liviu Vovc, membru al partidului, într-o postare pe Facebook, informează Diez.md. Anatolie Donțu a câștigat din primul tur în orașul Căușeni. Acesta a fost votat de circa 4900 de persoane ceea ce reprezintă puțin peste 76% din voturile exprimate.
  • Ambasada Italiei în Moldova a organizat la Chișinău cea de-a 8-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume. Ea a făcut parte dintr-o serie importantă de activități tematice, care se desfășoară în această perioadă în multe localități și state de pe toate continentele, transmite IPN. Anul acesta, la Chișinău a fost prezentat specificul bucătăriei italiene din regiunea Piemonte.
  • Moldpres scrie că lotul R. Moldova de judo a mai cucerit o medalie la Campionatul European, rezervat sportivilor sub 23 de ani. Oxana Diacenco a intrat în posesia medaliei de bronz, în categoria de greutate de +78kg. Cu o medalie de aur și una de bronz, Republica Moldova ocupă la momentul de față locul 8 în clasamentul pe echipe din cele 27 de țări participante.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea jurnaliștilor de la „Vocea Basarabiei” despre Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care atacă preoții care decid să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Într-un interviu, ierarhul îi numește pe aceștia ”necredincioși”.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea Nokta.md despre faptul că actualul primar de Comrat, Serghei Atanasov, a câștigat alegerile și a fost reales în această funcție cu 58,52% din voturi.