Grădinița cu trei copii din Troița a fost închisă

O bună parte din instituțiile preșcolare din R. Moldova nu sunt utilizate la întreaga lor capacitate.

Grădinița cu trei copii din satul Troița, raionul Leova, despre care a relatat Europa Liberă acum jumătate de an, a fost închisă.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus că doi copii vor merge la școală de la 1 septembrie, iar instituția preșcolară a rămas cu o fetița care va merge la grădinița din Vozneseni, din aceeași comună, unde sunt 13 copii.

Administrația locală va pune la dispoziția părinților transport.

Datele unui studiu realizat la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) arată că o bună parte din instituțiile preșcolare din R. Moldova nu sunt utilizate la întreaga lor capacitate ceea ce duce la cheltuirea ineficientă a milioane de lei din bugetul de stat.

Vezi și reportajul despre grădinițele din satele Troița, Troian și Vozneseni, din raionul Leova, frecventate de trei, șase și, respectiv, 13 copii.

Your browser doesn’t support HTML5

Grădiniță cu trei copii

Potrivit studiului, datorită dezvoltării continue a municipiului Chișinău, gradul de utilizare a grădinițelor este de 102%. Acestea sunt aproape pline și în municipiul Bălți (87%), raioanele Ialoveni (87%) și Criuleni (84%) sau în autonomia găgăuză (82%).

La polul opus, sunt raioanele din sud unde grădinițele sunt folosite aproape la jumătate din capacitățile lor, iar la Leova - doar în proporție de 39%.


Majoritatea grădinițelor din R. Moldova au fost construite în perioada sovietică, reieșind din realitățile demografice ale localităților de atunci, și au fost utilizate la capacitate aproape maximă din momentul deschiderii până în anii ’80 - începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

Reprezentanții Ministerului Educației se gândesc să schimbe modalitatea de finanțare a grădinițelor – să fie per copil, ca în cazul școlilor și al universităților. Totodată, la dorință, grădinițele ar putea trece la autogestiune.

Acum, autoritățile locale gestionează bugetele grădinițelor și banii pe care îi primesc de la bugetul de stat. În total, în R. Moldova activează 1.462 de grădinițe publice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te