Grant de trei milioane de euro pentru construcția blocurilor sanitare în 125 de școli

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au semnat Planul de Acțiuni 2024 - 2025.

Până anul viitor, în 125 de școli din R. Moldova vor fi construite sau renovate blocuri sanitare interioare. Pentru realizarea lucrărilor, UNICEF acordă R. Moldova un grant în valoare de trei milioane de euro.

Astfel, UNICEF și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au semnat un Plan de acțiuni 2024-2025 prin care pun bazele unui parteneriat pentru îmbunătățirea accesului la apă, servicii de sanitație și igienă în școlile din R. Moldova.

Pe lângă grantul în valoare de 3 milioane de euro, UNICEF va oferi sprijin tehnic pentru consolidarea capacității autorităților de a planifica și oferi acces mai bun la apă sigură și curată, igienă și sanitație pentru toți copiii, asigurând sustenabilitatea și reziliența la schimbările climatice.


Din 1.201 școli care activează în R. Moldova, în 88 - elevii pot utiliza doar toaletele cu latrină, amplasate în curtea instituției de învățământ.

În 546 de instituții, elevii folosesc toalete cu apă, amplasate în interiorul clădirilor de studiu. În 39 de școli sunt utilizate toaletele uscate, cu acces din interiorul clădirii, iar în patru - toalete uscate cu acces din curte.

În alte 278 de cazuri, reprezentanții instituțiilor de învățământ au raportat utilizarea latrinelor amplasate în exteriorul clădirilor de studiu, concomitent cu toaletele cu apă din interiorul blocului. Cinci instituții au raportat utilizarea latrinelor amplasate în exterior, în paralel cu utilizarea toaletelor uscate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te