Gravitatea epidemiei de coronavirus din Europa a depășit-o pe cea din China

Praga - centrul istoric al orașului, aproape părăsit, după ce guvernul a ordonat închiderea majorității magazinelor si restaurantelor, 13 martie 2020

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că Europa a depășit China după gravitatea epidemiei de coronavirus de tip nou, în timp ce numărul deceselor la scară globală a depășit 5000, iar tot mai multe țări anunță închiderea granițelor. “Europa a devenit acum epicentrul pandemiei de COVID-19”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o coferință de presă vineri, la sediul de la Geneva al oranizației. Europa a înregistrat mai multe cazuri de infectare și deces decât restul lumii luat împreună, cu excepția Chinei, Muntenegrul fiind singura țară europeană care nu a confirmat nicio infecție pe teritoriul său.

Numărul infecțiilor confirmate a depășit o mie în cinci țări europene, anume Italia, Franța, Spania, Germania și Elveția.

Roma - Piazza del Popolo după impunerea măsurilor speciale de securitate sanitară, 13 martie 2020

În Italia, țara cu cele mai multe cazuri de infectare la scară globală, după China, bilanțul s-a agravat vineri, 13 martie, când numărul deceselor a crescut cu 250, sau cu 25%, ajungând la 1266. A fost cea mai mare creștere de la începutul epidemiei.

### Vezi și... ### Acces restricționat în Piața Centrală din Chișinău pentru a limita răspândirea noului coronavirus

Câteva țări europene, inclusiv Spania, Cehia, Ucraina și altele au anunțat restricții severe de călătorie și au introdus starea de urgență, implicând interdicția manifestărilor publice și alte evenimente cu participarea multor oameni, în încercarea de a controla răspândirea coronavirusului. Cele mai severe asemenea restricții sunt în Italia, unde oamenii sunt îndemnați să nu iasă din case, decât pentru strictul necesar.

În Statele Unite, președintele Donald Trump a introdus vineri starea de urgență, pentru a evita o situație asemănătoare celei europene, pe fundalul creșterii numărului de cazuri de infectare și în America. Declararea stării de urgență în Statele Unite va permite gestionarea situației de către o agenție federală specială, FEMA, care intervine în cazurile de “calamitate naturală”, coordonând răspunsul la criză la nivel național.

Coronavirusul de tip nou cauzează o maladie asemănătoare pneumoniei, care este letală în special pentru persoanele în vârstă afectate și de alte morbidități. Numărul infecțiilor în întreaga lume a ajuns la 132,000, potrivit datelor OMS de vineri.

Răspândirea exponențială a coronavirusului în Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu contrastează însă cu relatările din țările asiatice cele mai afectate, în special China, unde a apărut inițial infecția, în decembrie trecut și unde numărul de infecți noi începe acum să scadă.

În plan economic, bursele internaționale și piețele financiare și-au revenit vineri, după ce înregistraseră o nouă cădere cu o zi mai devreme, pe 12 martie.