Grecia cere Turciei vecine să împiedice migranții să-i treacă ilegal granița

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis

Premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis a cerut Turciei vecine să facă mai multe pentru a împiedica migranții să încerce să treacă ilegal granița grecească. Declarația a fost făcută într-o întrevedere cu directorul Frontex, Fabrice Leggeri.

Grecia a fost una dintre cele mai populare rute către UE pentru migranții care fug de război și sărăcie din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, majoritatea făcându-și drum de pe coasta turcească către insulele grecești din apropiere cu bărcile supraaglomerate ale contrabandiștilor.

În martie 2020, mii de migranți și refugiați care fuseseră în Turcia au ajuns la granița grecească după ce Turcia a anunțat că își deschide propriile frontiere către UE. Au urmat scene haotice la granița cu Grecia, iar Atena a suspendat temporar cererile de azil.

Scene similare au avut loc săptămâna aceasta în enclava Ceuta a Spaniei de Nord din Africa, când peste 8.000 de oameni au înotat sau au sărit peste gardurile de frontieră după ce Marocul a relaxat controalele la frontieră.

„Este de neconceput ca migranții și refugiații să poată fi folosiți ca pioni geopolitici pentru a pune presiune asupra Uniunii Europene în ansamblu. Și cred că trebuie să fim foarte, foarte stricți atunci când se întâmplă acest lucru”, a spus Mitsotakis după întâlnirea cu șeful Frontex, Fabrice Leggeri.

Grecia a fost acuzată de Turcia și de grupurile de refugiați că au efectuat deportări sumare ale migranților fără a le oferi șansa de a solicita azil - o acuzație pe care Atena o neagă cu tărie.

De asemenea, Mitsotakis a cerut Turciei să accepte aproape 1.500 de persoane aflate acum pe insulele grecești și ale căror cereri de azil au fost respinse, spunând că „ar fi un prim pas foarte important pentru a ne consolida cooperarea”.