Grecia se luptă cu incendiile devastatoare de vegetație, care se văd și din spațiu

Grecia se confruntă cu o nouă serie de incendii devastatoare, care pe fondul vântului puternic forțează autoritățile să ordone evacuarea mai multor localități din nord-estul aglomerației urbane ateniene. Marți s-a anunțat primul deces provocat de incendiile din preajma capitalei. 

La stingerea incendiilor, care a început pe 11 august, participă unități de pompieri, voluntari și localnici. Guvernul elen a activat mecanismul de protecție civilă al UE, iar Italia, Franța, Cehia și România au anunțat deja că vor sări în ajutorul Greciei cu echipamente și noi forțe de pompieri.

Un elicopter al pompierilor aruncă apă peste un incendiu din localitatea Penteli, din apropierea Atenei - 12 august 2024. Peste 700 de pompieri, alături de 200 de mașini și 8 avioane, sunt antrenați în stingerea incendiilor.

Douăzeci de pompieri moldoveni și câteva unități de tehnică a IGSU se află în Grecia, încă din 13 iulie, într-o misiune europeană de prevenire a incendiilor de vegetație. În lupta cu incendiile de lângă Atena, pompierii moldoveni, împreună cu echipele locale de intervenție, au reușit să salveze din flăcări 3 persoane, 10 case de locuit și 5 autovehicule.

O femeie ține în brațe o pisică rănită în incendiul care afectează localitatea Rapentosa - 12 august 2024. Meteorologii susțin că în zilele următoare temperaturile vor ajunge până la 38 de grade Celsius, iar vântul va sufla cu până la 39 de kilometri/oră.

Gravitatea incendiilor din acest an se vede și din spațiu potrivit imaginilor din satelit care arată situația din regiunea Attica de Est. În prima imagine este situația din 11 august (stânga) iar în a doua este situația din 12 august, când incendiile au forțat mii de locuitori să-și părăsească casele.

Autoritățile grecești continuă evacuarea localităților aflate în pericol de a fi mistuite de incendiile de vegetație. BBC scrie că o persoană a murit în urma incendiilor de vegetație care s-au extins luni în suburbiile Atenei din Grecia. Alte 66 de persoane au fost rănite în urma incendiilor.

În total, R. Moldova a trimis 40 de pompieri și șapte unități de tehnică, care se vor afla în Grecia până pe 15 august, în cadrul unei misiuni a Uniunii Europene. De la începutul programului de pre poziționare în Republica Elenă, pompierii moldoveni au lichidat 7 incendii de proporții și au efectuat 17 misiuni de patrulare în zonele afectate.