Muncitorii și lucrătorii comerciali din Iran au intrat în grevă pe 22 octombrie în timp ce protestele anti-guvernamentale provocate de moartea unei tinere în arestul poliției de moravuri au intrat în a șasea săptămână. Mahsa Amini, de 22 de ani, fusese reținută pentru că nu purta vălul islamic în mod corespunzător, iar moartea ei a declanșat cele mai mari proteste contra regimului fundamentalist de la Teheran în ani de zile.
Demonstrațiile au fost conduse de femei tinere, fără văl islamic pe cap, strigând lozinci anti-guvernamentale și confruntând forțele de ordine pe străzi, în ciuda reprimării sângeroase a protestelor, în care cel puțin 215 de oameni au fost uciși, între care 27 erau copii, potrivit grupurilor care militează pentru respectarea drepturilor omului.
### Vezi și... ### Poliția moralității din Iran sancționată de UE după decesul tinerei Mahsa AminiDemonstranții au făcut sâmbătă apel la noi proteste, dar deocamdată e greu de evaluat care e participarea la ele, din cauza limitării accesului la internet. „Sâmbătă vom fi din nou împreună pentru libertate” a scris activista Atena Daemi într-o postare pe Twitter care avea imaginea unei femei cu capul dezgolit și pumnul în aer.
Potrivit canalului social media 1500tasvir, „au fost declanșate greve în mai multe orașe, între care Sanandaj, Bukan și Saqez”, dar e dificil de găsit informații despre ele online, din cauză că „legătura la internet e prea lentă”. Saqez, din provincia Kurdistan din vestul țării, e orașul natal al Mahsei Amini, unde la funeraliile ei luna trecută au izbucnit proteste violente.
Organizația pentru drepturile omului Hengaw cu sediul în Norvegia a anunțat și ea că lucrătorii comerciali sunt în grevă la Bukan, Sanandaj, Saqez și Marivan.
### Vezi și... ### Muncitorii dintr-o fabrică iraniană de zahăr intră în grevă, solidari cu protestele din țarăProfesorii iranieni protestează și ei. O uniune sindicală (Consiliul coordonator al sindicatelor din învățământul iranian) a anunțat demonstrații de tip sit-in pe 23 și 24 octombrie, contra „opresiunii sistematice” pe care forțele de securitate o aplică în școli.
Consiliul a anunțat că patru eleve au fost ucise în reprimarea protestelor - Nika Shahkarami, Sarina Esmailzadeh, Abolfazl Adinezadeh și Asra Panahi, și că un mare număr de profesori au fost arestați fără nici un fel de acuzație.