Groenlandezii se opun în proporție covârșitoare să devină parte a Statelor Unite, arată un sondaj

Peisaj cu aisberguri în Golful Disko, din Groenlanda, într-o imagine din septembrie 2021.

Peisaj cu aisberguri în Golful Disko, din Groenlanda, într-o imagine din septembrie 2021.

Un sondaj de opinie a indicat că 85% dintre groenlandezi nu doresc ca insula lor arctică - un teritoriu danez semi-autonom - să devină parte a Statelor Unite, iar aproape jumătate au declarat că percep interesul pentru țara lor al președintelui SUA, Donald Trump, ca pe o amenințare.

Trump a declarat la începutul acestei luni că Groenlanda ar fi vitală pentru securitatea SUA și că Danemarca ar trebui să renunțe la controlul insulei de importanță strategică.

Unul din fiii lui a vizitat apoi insula, într-o călătorie descrisă ca „privată”.

Sondajul realizat de institutul de sondare Verian, comandat de ziarul danez Berlingske și de cotidianul groenlandez Sermitsiaq, a arătat că doar 6% dintre groenlandezi ar dori ca insula lor să devină parte a SUA, iar 9 % sunt indeciși.

Sondajul a arătat că 45 % consideră interesul lui Trump pentru Groenlanda drept o amenințare, 43 % spunând că îl văd drept o oportunitate, iar 13 % se declară indeciși, la acest capitol.

Locuitorii din Groenlanda, amintește Reuters, se bucură de multe dintre aceleași beneficii sociale ca cei din Danemarca, cum ar fi asistența medicală universală și educația gratuită.

Doar 8% dintre cei intervievați au declarat că ar fi dispuși să își schimbe cetățenia daneză cu cea americană, 55% au spus că ar prefera să fie cetățeni danezi, iar 37% au fost indeciși.

Prim-ministra daneză, Mette Frederiksen, a reiterat marți principiul respectului pentru frontierele internaționale, în urma întâlnirilor cu președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și secretarul general șef al NATO, Mark Rutte.

Prim-ministra daneză Mette Frederiksen în vizită la Berlin, 28 ianuarie 2025.

Prim-ministra daneză Mette Frederiksen în vizită la Berlin, 28 ianuarie 2025.

„Sunt mulțumită că sondajul este o expresie a faptului că mulți groenlandezi ar dori să vadă o cooperare strânsă continuă cu Danemarca. Probabil într-o formă diferită de cea pe care o cunoaștem astăzi, deoarece totul se schimbă în timp", a declarat ea pentru Berlingske ca răspuns la sondaj.

Danemarca a declarat luni că va cheltui 14,6 miliarde de coroane (2,04 miliarde de dolari) pentru a-și spori prezența militară în Arctica.

Groenlanda - cu o masă terestră mai mare decât Mexicul și o populație de 57.000 de locuitori - a primit o largă autonomie în 2009, inclusiv dreptul de a-și declara independența față de Danemarca prin referendum.

Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, un suporter al mișcării pentru independență, a declarat în repetate rânduri că insula nu este de vânzare și că este la latitudinea oamenilor ei să își decidă viitorul.

Forțele militare americane au o prezență permanentă la baza spațială Pituffik din nord-vestul Groenlandei, o locație strategică pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice, deoarece cea mai scurtă rută aeriană din Europa către America de Nord trece tocmai prin insulă.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te