GRU, novicioc și afacerile internaționale cu arme

Comersantul bulgar cu arme Emilian Ghebrev, conferință de presă, Sofia, octombrie 2019

Portalul de investigații Bellingcat a publicat noi dezvăluri despre tentativa de otravire, în 2015 cu substanța Novicioc, a omului bulgar de afaceri Emilian Ghebrev.

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia, novicioc și comerțul international cu arme - de la Sofia, Petiu Petkov


O nouă anchetă realizată împreună cu „The Insider” și cu publicația germană „Der Spiegel” trage concluzia că la aceasta operațiune au participat 8 ofițeri din serviciul de informații al armatei ruse (GRU), membri ai unei subunități cu denumirea de cod 29155.

### Vezi și... ### Un Skripal bulgar?


Unitatea a participat la „operațiuni în Crimeea, la tentativa de destabilizare a situației în Moldova în 2014, la tentativa nereușită de lovitură de stat în republica Muntenegru în 2016 și la operațiuni împotrivă agenției antidoping WADA în Elveția 2016-2017”.

Unitatea este anchetată de autoritățile spaniole în legătură cu prezumptiva implicare în referendumul pentru independența provinciei Catalonia în 2017.

Primul membru al echipei GRU care a vizitat de căteva ori Bulgaria este „Vladimir Popov” – unul din cei doi ofițeri ruși anchetați de autoritățile muntenegrine. El a venit Bulgaria de căteva ori în 2014 sub o identitate falsă, afirmă autorii anchetei Bellingcat. Căteva luni după „Popov” în Bulgaria au venit periodic alți membri ai echipei.

Bellingcat afirmă că vizitele au legătură cu pregătirea otrăvirii lui Ghebrev. În chiar ziua atacului la Sofia a sosit agentul „Pavlov” care a părăsit peste o zi Bulgaria în direcția Moscovei împreună cu un alt membru prezumptiv al echipei.

### Vezi și... ### Producătorul bulgar de arme, Emilian Ghebrev, posibil otrăvit cu Noviciok, se plânge de tergiversarea anchetei


Agentul Serviciului de informații al armatei ruse cu numele fals „Fedotov” a închiriat, în aprilie 2015, o cameră la hotelul sofiot „Orbita”, unde se află unul din oficiile producătorului de armament.

Emilian Ghebrev a leșinat în finalul unei cine cu parteneri polonezi și ruși într-un restaurant aflat în apropierea hotelului. Câteva ore mai târziu, fiul acestuia și unul din directorii firmei au ajuns la spital cu simptome identice.

Un laborator al Universității de la Helsinki a stabilit că în probelele lui Ghebrev există două tipuri de organofosfați caracteristice substanței noviciok, scrie Insider.

Site-uri britanice au lansat ipoteza că atacul împotrivă lui Ghebrev este un răspuns la relațiile sale cu Ucraina sau că Rusia a încercat să obțină controlul asupră celor două uzine de armament ale sale.

### Vezi și... ### UE sancționează spionii militari ruși din GRU 


Un alt motiv lansat de cotidianul sofiot „24 ciasa”, se bazează pe ipoteza că atacul poate fi o acțiune solitară a unor agenți fără sancțiune de sus. Companii private de armament ar fi comandat înlăturarea lui Ghebrev ca o reacție la încercarea acestuia de a prelua exportul unor tipuri de muniții în Afganistan, Africa și India.

Bulgaria exportă anual armament și muniții în valoare de peste 1,2 miliarde euro – cea mai mare parte în țările arabe.