Grupări militante palestiniene revendică atentatul de la Tel Aviv

Lucrătorii serviciilor de salvare israeliene la locul atacului cu bombă de duminică.

Hamas și altă grupare militantă palestiniană și-au asumat luni răspunderea pentru ceea ce pare să fi fost un atac cu bombă eșuat la Tel Aviv. A murit bărbatul care ducea bomba, iar un trecător a fost rănit.

Explozia - notează Associated Press - a avut loc în timp ce mediatorii lucrau la un acord de încetare a focului în devastatorul război dintre Israel și Hamas. Ea a readus în memoria unora valul de atentate sinucigașe palestiniene care au ucis sute de israelieni în timpul celei de-a doua intifade, în urmă cu două decenii. Grupările militante care și-au revendicat luni atacul au declarat că au de gând să lanseze mai multe.

În explozia de duminică noaptea, bomba a părut să detoneze înainte de vreme. Presupusul atacator a fost surprins de camerele de securitate mergând pe stradă cu un rucsac mare, chiar înaintea exploziei.

Mass-media israeliană a citat oficiali ai poliției care au declarat că ținta ar fi putut fi o sinagogă din apropiere.

Te-ar putea interesa și: Antony Blinken: Negocierile de armistițiu ar putea fi „ultima șansă” de a elibera ostaticii israelieni

Într-o declarație de luni, aripa militantă a Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv în SUA și Uniunea Europeană, a declarat că ea și aripa militantă a Jihadului Islamic Palestinian sunt responsabile pentru explozie. Cele două structuri au amenințat că vor continua atacurile „atât timp cât masacrele ocupației, strămutarea civililor și politicile de asasinat continuă”.

Poliția israeliană și agenția de securitate internă Shin Bet au declarat într-un comunicat comun că explozia a fost un atac terorist în care s-a folosit „un exploziv puternic”. Autoritățile israeliene nu au identificat atacatorul și nu au oferit un motiv.

„Știm că trupul mutilat nu aparține unui trecător nevinovat, ci celui care a purtat bomba”, a declarat comandantul poliției din Tel Aviv, comisarul -adjunct Peretz Amar.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te