„Forța solidarității dintre miniștrii de externe ai G7 este la un nivel nemaiîntâlnit până acum”, a declarat ministrul de externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, la o conferință de presă după ce a găzduit o reuniune a grupului în orașul balnear japonez Karuizawa.
Demonstrația de unitate vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat în această lună că Uniunea Europeană ar trebui să își reducă dependența de Statele Unite și a avertizat că nu trebuie să fie atrasă într-o criză în Taiwan.
### Vezi și... ### Macron vrea „autonomia” Europei față de SUA și cum serialul „The Simpsons” a prezis arestarea lui TrumpBeijingul consideră Taiwanul drept teritoriu chinezesc și nu a renunțat la utilizarea forței pentru a cuceri insula guvernată democratic. Pe de altă parte, președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, spune că doar poporul insulei poate decide viitorul său.
Comunicatul G7 subliniazăc faptul că dubla problemă a intervenției militare rusești în Ucraina și temerile privind o acțiune similară a Chinei împotriva Taiwanului au fost în centrul reuniunii de trei zile.
Grupul, care cuprinde Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada, a calificat amenințarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus drept „inacceptabilă” adăugând că orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare în Ucraina „ar provoca consecințe grave.”
### Vezi și... ### Lukașenka apără intenția Kremlinului de a amplasa arme nucleare tactice în BelarusPreședintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că Rusia va amplasa arme nucleare cu rază de acțiune mai scurtă, așa-numitele arme nucleare tactice, deoarece alianța militară NATO se extinde spre granițele Rusiei.
A fost pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii, când Rusia a sugerat amplasarea de forțe nucleare într-o altă țară, ridicând miza în confruntarea tot mai intensă cu Occidentul în legătură cu Ucraina.
Miniștrii G7 au convenit, de asemenea, că pacea și securitatea în strâmtoarea Taiwan sunt esențiale și s-au opus militarizării Mării Chinei de Sud. Ei au cerut Beijingului să acționeze ca un membru responsabil al comunității internaționale.