Memorial a pierdut recursul contra dizolvării sale

Biroul organizației Memorial de la Moscova (arhivă)

Grupul Memorial pentru drepturile omului, una dintre cele mai vechi și respectate organizații pentru drepturile omului din Rusia, a pierdut recursul la o hotărâre care o forța să diolve organizația, pe motiv că a încălcat controversata lege a „agenților străini”.

„Prima curte de apel a confirmat decizia de a închide Centrul Memorial pentru drepturile omului. A doua curte de apel va analiza apelul în șase luni. Ne vom revedea. Ne vom întoarce. Rusia va fi liberă", se arată într-un mesaj pe Twitter postat de Memorial pe 5 aprilie.

În decembrie 2021, Tribunalul din Moscova a dispus închiderea grupului Memorial din Moscova pentru încălcarea legii „agenților străini”.

### Vezi și... ### „De astăzi, istoria este scrisă de Putin”

Tot în decembrie, Curtea Supremă a decis că Memorial International, un grup de sine stătător și organizația umbrelă pentru multe filiale regionale și pentru Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, ar trebui interzis din același motiv.

Luna trecută, Curtea Supremă a Rusiei a respins recursul formulat de Memorial International cu privire la decizia de lichidare a organizației.

Legea „agenților străini” a fost folosită din ce în ce mai frecvent de autoritățile ruse pentru a forța închiderea organizațiilor societății civile și a grupurilor media independente.

### Vezi și... ### Putin a mai înlăturat un „agent străin”: Memorial International

Activiștii pentru drepturile omului argumentează că nu există nici un temei legal pentru lichidarea organizației Memorial, care s-au dedicat încă de la sfârșitul anilor 1980 cercetării și comemorării victimelor regimului sovietic, precum și promovării drepturilor omului în Rusia și în fostele republici sovietice.

Ei susțin că cererea Procuraturii Generale de a închide Memorial este „o decizie motivată politic”.