Grupul de investigații Proiekt: Acuzațiile de trădare împotriva jurnalistului Safronov sunt „nefondate”

Jurnalistul Ivan Safronov în timpul procesului

Grupul rus de investigații Proiekt (Proiect) a tras concluzia că acuzațiile de înaltă trădare împotriva lui Ivan Safronov, un fost important jurnalist judecat pentru că ar fi predat materiale secrete unor agenți străini, sunt „nefondate”.

Concluzia grupului Proiekt s-a bazat pe documentele oficiale de acuzație împotriva lui Safronov, care riscă până la 25 de ani de închisoare dacă va fi condamnat. Grupul și-a publicat concluziile pe 29 august.

### Vezi și... ### Serviciul Federal de Securitate din Rusia l-a acuzat pe jurnalistul Ivan Safronov de înaltă trădare

Anchetatorii îl acuză pe Safronov că, în 2017, i-ar fi predat agentului serviciului secret ceh Martin Laris materiale secrete despre vânzările de arme efectuate de Rusia în Orientul Mijlociu către Republica Cehă, membră NATO, și că i-ar fi dat informații secrete nespecificate agentului serviciului secret german Dmitri Voronin. Safronov a negat, în mod repetat, acuzațiile, iar susținătorii săi au organizat pichete la Moscova și în alte orașe pentru a cere eliberarea sa.

Proiekt a studiat documentele de acuzare ale anchetatorilor și a tras concluzia că nu a găsit niciun oficial rus care i-ar fi putut înmâna lui Safronov materiale sau informații care ar putea fi definite ca fiind clasificate.

În plus, Proiekt a declarat că nu a putut găsi nicio dovadă care să demonstreze că jurnalistul ceh Laris și analistul politic german Voronin ar avea vreo legătură cu serviciile secrete ale celor două națiuni ale Uniunii Europene.