Grupul de mercenari Wagner din Rusia a încetat să recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin.
„Compania militară privată Wagner a încetat complet recrutarea deținuților”, a declarat Prigojin într-un răspuns la o solicitare de comentarii din partea unei instituții media rusești, publicat pe rețelele de socializare. „Acum ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează pentru noi”, a spus el.
### Vezi și... ### Londra afirmă că Rusia recrutează prin compania Wagner pușcăriași pentru războiul din UcrainaWagner a început să recruteze prizonieri în sistemul penal tentacular al Rusiei în vara anului 2022, Prigojin, un antreprenor în domeniul catering-ului care a făcut nouă ani de închisoare în timpul Uniunii Sovietice, oferind condamnaților o grațiere dacă supraviețuiesc șase luni în Ucraina.
Wagner nu a furnizat informații cu privire la numărul de condamnați care s-au alăturat rândurilor sale, dar cifrele serviciului penal rus publicate în noiembrie au arătat că populația penitenciară a țării a scăzut cu peste 20.000 de persoane între august și noiembrie, cea mai mare scădere din ultimul deceniu.
În decembrie, Reuters a relatat că serviciile de informații americane consideră că Wagner are 40.000 de luptători condamnați desfășurați în Ucraina, reprezentând marea majoritate din efectivele grupului.
Grupul Wagner a jucat în ultimele luni un rol tot mai important în războiul Rusiei din Ucraina, forța de mercenari fiind vârful de lance al unui asalt de luni de zile asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk, ceea ce l-a propulsat pe Prigojin în postura de actor principal pe scena politică din Rusia.
Rețeta succesului în afaceri de la bucătarul lui Putin
Prigojin, denumit „bucătarul lui Putin”, pentru că asigura diverse servicii pentru dineurile de la Kremlin, a intrat adesea în conflict cu șefii armatei ruse pe care i-a acuzat nu odată de incompetență. El a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai modului în care au abordat comandanții ruși invazia considerată de mulți, la aproape un an după declanșare, nesigură, amatoristică, pe marginea dezastrului.
Acum o lună, Evgheni Prigojin lua la țintă conducerea militară a Rusiei și efortul de război blocat în Ucraina, la câteva zile după ce pe paginile de internet se viraliza un videoclip plin de insulte la adresa lui Valeri Gherasimov, pe atunci șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, acum cel care conduce trupele în războiul din Ucraina. Cei care apar în clipul video erau mercenari Wagner care se plângeau de lipsa muniției în luptele lor împotriva forțelor ucrainene.
### Vezi și... ### Ascensiunea lui Prigojin: „Bucătarul lui Putin”, în lumina reflectoarelorPrigojin a negat multă vreme că ar fi patronul Grupului Wagner. Se crede că soldații din acest grup au luptat în Donbasul ucrainean după ce acolo s-a declanșat în 2014 un război alimentat subteran de Rusia. Iar, după ce Kremlinul a ordonat o intervenție de amploare în Siria pentru a susține regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad care pierduse teren în 2015, mercenarii din gruparea Wagner au dobândit o nouă reputație de brutalitate disproporționată. Ei au asigurat paza diplomaților, au păzit instalații de petrol și gaze și au antrenat miliții locale. S-a spus de asemenea că gruparea Wagner ar fi avut misiuni în Republica Centrafricană, lucrând în operațiuni de extragere și export de diamante și minerale valoroase.
Prigojin a fost pus pe listele de sancțiuni europene și americane, fiind totodată acuzat în Statele Unite că ar fi finanțat Internet Research Agency, ferma de troli acuzată de amestec în alegerile prezidențiale americane din 2016. De asemenea, Wagner și-a asumat roluri importante în operațiunile rusești din străinătate, inclusiv în estul Ucrainei după izbucnirea luptelor în 2014, în Siria după intervenția Moscovei și în diverse țări din Africa.