Grupurile paramilitare pro-Iran din Irak le-au cerut susținătorilor lor să se retragă din perimetrul Ambasadei SUA la Bagdad (VIDEO)

Suporteri paramilitari pro-Iran în curtea Ambasadei Statelor Unite la Bagdad, Irak, 31 decembrie 2019.

Grupurile paramilitare pro-Iran din Irak care au protestat împotriva atacurilor aeriene americane le-au cerut susținătorilor lor să se retragă din perimetrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bagdad.

Grupul-umbrelă al Forțelor Populare de Mobilizare (PMF) al miliției a emis o declarație la 1 ianuarie prin care i-a invitat pe susținătorii să se retragă din clădire ca răspuns la un apel al guvernului irakian, spunând că „mesajul dvs. a fost primit”.

The New York Times a relatat că până la miezul nopții aproape toate persoanele care intraseră în ambasada s-au retras.

Anterior, trupele americane au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii pro-iranieni care au fost adunați în afara complexului ambasadei SUA la Bagdad pentru a doua zi consecutiv.

Your browser doesn’t support HTML5

Protestatarii retrași din perimetrul ambasadei Statelor Unite din Bagdad


Manifestanții au atacat Ambasada SUA la Bagdad, la 31 decembrie, pentru a condamna atacurile aeriene americane, cu două zile mai devreme, care au ucis cel puțin 25 de membri ai unui grup de militanți susținuți de Iran, determinând forțele de securitate irakiene să folosească gaze lacrimogene ca să împrăștie mulțimea.

Reuters a raportat că 12 milițieni ar fi fost răniți în timpul atacului, pentru care președintele american Donald Trump a dat vina pe Iran.

În urma atacului, Statele Unite au declarat că vor desfășura imediat 750 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu și mai multe în următoarele zile.

„Iranul va fi răspunzător pe deplin de viețile pierdute sau de daunele suferite în oricare dintre facilitățile noastre”, a declarat președintele Trump.

„Vor plăti un preț foarte mare”, a scris Donald Trump într-un mesaj Twitter.

Întrebat despre posibilitatea ca tensiunile cu Iranul să ajungă la un conflict armat Trump le-a declarat reporterilor la clubul său Mar-a-Lago din Florida: „Vreau? Nu. Vreau să am pace. Îmi place pacea. Iar Iranul ar trebui să vrea să aibă pace mai mult decât oricine"

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat la 1 ianuarie atacurile americane asupra grupării milițiene aliate Iranului din Irak și a învinovățit Statele Unite pentru violențele din țară.

„Guvernul iranian, națiunea și eu condamnăm cu tărie atacurile”, a declarat Khamenei, citat de presa de stat.

Khamenei a respins, de asemenea, acuzațiile americane că Teheranul ar fi orchestrat protestele.

„Dacă Iranul vrea să lupte cu o țară, va face acest lucru în mod deschis”, a spus el, adăugând că „americanii trebuie să înțeleagă că oamenii din regiune, inclusiv în Irak și Afganistan, îi urăsc pentru crimele lor”.

Între timp, Teheranul a convocat un înalt oficial de la Ambasada Elveției, care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, pentru a se plânge de intervenția americană în Irakul vecin, a declarat Ministerul iranian de Externe la 1 ianuarie.

Teheranul a negat că s-ar fi aflat în spatele protestelor violente de la Ambasada SUA și a avertizat împotriva oricăror represalii.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat într-un tweet că le-a solicitat premierului irakian Adil Abdul-Mahdi și președintelui Barham Salih, pe 31 decembrie, să-și respecte „obligația lor de a proteja personalul și proprietățile americane din Irak”.