Grănicerii ruși au înființat puncte de control rutier în sudul Armeniei

Intrarea în localitatea Kornidzor, coridorul Siunik

Invocând creșterea traficului de droguri și a altor activități transfrontaliere ilegale, polițiștii de frontieră ruși care controlează frontiera Armeniei cu Iranul au înființat puncte de control de-a lungul mai multor drumuri din provincia Siunik din sudul țării.

Imagini ale punctelor de control de-a lungul drumului care leagă Meghri de alte orașe au apărut pe internet la începutul acestei săptămâni, stârnind speculații cu privire la posibilele pregătiri pentru deschiderea unor rute de tranzit pentru Azerbaidjan prin această regiune muntoasă strategică.

Siunik este provincia armeană prin care Azerbaidjanul vrea să construiască autostradă și o legătură feroviară cu exclava sa vestică Nahicevan, în conformitate cu termenii acordului de încetare a focului din 2020 în Nagorno-Karabah, mediat de Rusia. Conform documentului, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) trebuie să asigure securitatea traficului de-a lungul rutelor de transport din Armenia pentru Azerbaidjan.

Erevanul insistă că ar trebui să mențină suveranitatea asupra drumurilor, în timp ce Baku caută un statut extrateritorial pentru acestea, echivalând cu un coridor similar coridorului Lacin, controlat de Rusia, care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Recent, premierul armean Nikol Pașinian a respins din nou rațiunea coridorului pentru deblocarea rutelor regionale de transport, afirmând că Azerbaidjanul poate utiliza și în prezent toate drumurile Armeniei, nu doar Syunik, în scopuri de tranzit, în conformitate cu legislația armeană.