Planeta noastră trimite un semnal de alarmă, a declarat secretarul general al Națiunilor Unite António Guterres, ca răspuns la un raport ONU dat publicității duminică, în care se spune că ultimii opt ani sunt pe cale de a deveni cei mai călduroși înregistrați vreodată, relatează BBC.
Peste 120 de lideri mondiali se adună în stațiunea egipteană de la Marea Roșie Sharm el-Sheikh, unde duminică a început a 27-a ediție a Conferinței Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.
Timp de două săptămâni, liderii lumii vor încerca să negocieze asupra acțiunilor ce trebuie întreprinse pentru a preveni înrăutățirea efectelor generate de schimbările climaterice.
Președintele COP27, ministrul egiptean de externe Sameh Shoukey, le-a cerut liderilor să nu lase ca criza alimentară și cea energetică legate de invazia Rusiei în Ucraina să stea în calea acțiunilor pentru eliminarea efectelor modificării climei.
„În mod inerent, toți cei care ne-am adunat la Sharm el-Sheikh trebuie să demonstrăm că înțelegem magnitudinea problemelor ce ne stau în față și că treguie ca hotărârea noastră de a le depăși să fie neclintită”, a spus șeful diplomației egiptene, citat de BBC.
Nevoia de acțiune a fost subliniată în ultimul raport al Organizației Meteorologice Mondiale
Într-un mesaj video trimis conferinței din Egipt, António Guterres a spus despre Raportul privind Starea Climaterică Globală pe 2022 că este o „cronică a haosului climatic”.
În acest raport, spune BBC, oamenii de știință estimează că temperaturile globale au crescut cu 1,5 grade Celsius din epoca pre-industrială până acum, ultimii opt ani fiind pe cale de a deveni cei mai călduroși înregistrați vreodată.
Raportul a avertizat asupra altor efecte pe scară largă a modificărilor climatice, între care accelerarea creșterii nivelului mărilor și oceanelor, topirea masivă a ghețarilor, și valurile record de căldură.
Secretarul general al ONU spune că în lumina acestor constatări, COP27 trebuie să fie locul unde trebuie să fie decise acțiuni urgente și credibile pentru reducerea efectelor generate de schimbările climaterice.
COP27 a început luni cu Summit-ul Liderilor Mondiali, unde șefii de stat și de guverne rostesc un discurs de cinci minute în care spun ce anume se așteaptă de la această conferință.
Ce s-a propus la COP26 de la Glasgow
BBC relatează că se așteaptă ca premierul Marii Britanii Rishi Sunak să ceară liderilor lumii să adopte măsuri mai „cuprinzătoare și mai rapide” de trecere la energia regenerabilă. Se așteaptă de asemenea ca șeful guvernului de la Londra să ceară ca lumea să nu se abată de la angajamentele trasate anul trecut la Glasgow:
- reducerea treptată a folosirii cărbunelui, cel mai poluant dintre combustibilii fosili
- oprirea deforestărilor până în 2030
- reducerea cu 30% a emisiilor de metan până în 2030
- prezentarea la Națiunile Unite a unui plan de noi acțiuni pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice
Țările în curs de dezvoltare - care au cel mai mult de suferit de pe urma schimbărilor climatice, cer să fie respectate promisiunile de finanțare anterioare. După negocieri intense, această chestiune a fost pusă pe agenda oficială a COP27.
Se așteaptă ca protestele la COP27 să fie destul de palide
În afară de negocierile oficiale, la Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice din Egipt vor avea loc timp de două săptămâni sute de evenimente, expoziții, ateliere și spectacole de tineret, concerte, reuniuni de afaceri, prezentări academice și parade de modă.
Se așteaptă ca protestele, una din caracteristicile vibrante la summit-urile COP să fie anul acesta destul de palide.
Regimul președintelui egiptean Abdul Fattah al-Sisi, la putere din 2014, a reprimat pe scară largă orice mișcare de nemulțumire. Grupările care militează pentru drepturile omului estimează că în Egipt sunt cam 60.000 de deținuți politici, mulți dintre ei aflați după gratii fără să fie judecați.
Ministrul egiptean de externe Shoukry a făcut cunoscut că la Sharm el-Sheikh va exista un spațiu pus la dispoziția celor care vor să protesteze.
Cu toate acestea, mai mulți activiști egipteni au declarat pentru BBC că grupurile locale nu au reușit să se înregistreze pentru a participa la conferință.