Scrisorile au fost publicate pe pagina de Facebook a Evgheniei Guțul de către avocații acesteia. Bașcana se află în izolatorul CNA din 25 martie, fiind bănuită de de gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale în alegerile din 2023.
Adresându-se lui Putin, guvernatoarea Găgăuziei a scris că reținerea sa este parte din „campania pentru diminuarea statutului juridic special” al autonomiei găgăuze. Guțul a acuzat oficialii moldoveni de provocarea unui „război civil în regiune” și persecutarea opoziției.
Ea și-a motivat adresarea către Putin prin faptul că Rusia „mereu a fost garantul apărării drepturilor și intereselor poporului găgăuz”.
„Vă rog, ca pe un lider unui stat măreț și apărătorul istoric al drepturilor poporului (găgăuz - n.r.) să utilizați toate mecanismele posibile pentru presiune diplomatică și politică asupra Chișinăului ca să fiu eliberată imediat”, se arată în scrisoarea bașcanei.
Guțul a mai scris că doar „poziția fermă a Rusiei” poate opri „abuzurile” autorităților de la Chișinău. La sfârșitul textului ea a menționat că se află în izolator și că „poporul găgăuz privește cu speranță spre Rusia”.
Peste o oră, pe pagina Evgheniei Guțul a mai fost publicată o scrisoare către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Ea a repetat parțial conținutul scrisorii către Putin, dar a menționat că 30 de ani în urmă anume Turcia a intermediat semnarea unui acord între „poporul găgăuz și Republica Moldova”.
Guvernatoarea Găgăuziei a menționat că oficialii de la Chișinău persecută pe cei care „sunt pentru prietenia cu Turcia și Rusia”. Bașcana l-a rugat pe Erdogan să condamne public „presiunile politice asupra poporului găgăuz” și să solicite autorităților moldovene să o elibereze. Ea a mai menționat că Găgăuzia mereu a privit Turcia drept „fratele mai mare”.
Gestul lui Guțul a fost criticat de speakerul Igor Grosu, care a spus jurnaliștilor înainte de ședința Parlamentului din 27 martie, că toate procesele, inclusiv cele judiciare „sunt treburi interne ale statului R. Moldova și ale instituțiilor de drept al R. Moldova”.
Autoritățile de la Chișinău au respins însă acuzațiile că dosarul intentat pe numele bașcanei ar fi unul politic. Ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, a declarat miercuri, 26 martie, că instituțiile moldovene au procedat conform procedurile legale și a cerut partidelor să nu „politizeze” cazul Evgheniei Guțul.
- Te-ar putea interesa și: De ce a fost reținută bașcana Evghenia Guțul și ce urmează
Ministra a mai spus că autoritățile examinează inclusiv versiunea conform căreia Guțul urma să zboare la Istanbul, inclusiv cu scopul de a părăsi R. Moldova fără a mai reveni.
Avocatul Evgheniei Guțul, Sergiu Moraru, susține că reținerea a fost una „ilegală și abuzivă”. El a mai spus că Guțul avea un bilet de întoarcere pentru 30 martie.
Reținerea lui Guțul, pe larg reflectată în presa controlată de Kremlin, a fost comentată și de către oficialii de la Moscova. Într-o declarație de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit cazul „o fărădelege”, în vreme ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat reținerea drept ilegală.
În replică, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a spus că Rusia încearcă „să apere deschis grupările criminale”.
„Reținerea membrei rețelei criminale Șor, Evghenia Guțul, este în competența procurorilor și instituțiilor moldovenești, care se vor expune pe acest caz”, a afirmat Mihai Popșoi.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te