Guțul și Konstantinov, excluși din Comisia Națională pentru Integrare Europeană | Noi reguli de acces în Aeroportul Chișinău

Moldova -- Chișinău, Aeroportul Internațional Chișinău, Avia Invest, Aeroport, sosiri, plecari, terminal, 16Aug2020

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, au fost excluși din componența Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind modificarea componenței nominale a acestei structuri responsabile de evaluarea acțiunilor autorităților privind aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar, transmite jurnal.md.
  • Începând cu 11 septembrie 2023, pasagerii curselor aeriene sunt îndemnați să se prezinte cu rezervă de timp la Aeroportul Internațional Chișinău. Accesul în aerogară va fi strict pentru personal și pasageri. Jurnaliștii de la newsmaker.md scriu că măsurile au fost luate în legătură cu traversarea Republicii Moldova de către aproximativ 30 mii de cetățeni ai Israelului. Cei din urmă urmează să ajungă la un eveniment în Ucraina.
  • Examinarea șoferilor și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere din grupa întâi va putea fi efectuată de către medicul de familie, la cererea solicitantului, transmite zdg.md. Mai exact, este vorba despre candidații care aplică pentru categoriile AM, A1, A2, A, B1, B și șoferii amatori.
  • Pe 11 septembrie a fost dat start exercițiului multinațional combinat „Scutul de Foc/Rapid Trident 2023”. Contingentele de militari vor executa trageri de luptă din armamentul de infanterie şi sisteme de artilerie, pe timp de noapte şi zi, cu implicarea unităților de tehnică din dotarea Armatei Naționale. Ministerul Apărării anunță participarea a circa 500 de militari, potrivit tv8.md.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea jurnaliștilor de la jurnal.md, care au scris că au apărut noi detalii despre accidentul de la Florești cu implicarea unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne, aflat beat la volan. Alături de polițistul de 34 de ani, care a provocat accidentul, se mai afla un angajat al Poliției, la fel în stare de ebrietate.
  • Pe Instagram este populară postarea jurnaliștilor de la tv8.md, care au scris că la 22 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis un mesaj de condoleanțe ambasadorului SUA, Kent Logsdon, și poporului american în legătură cu tragedia care a luat viața a circa trei mii de oameni.