Starea și progresul lucrărilor a fost discutată de premierul moldovean cu companiile și instituțiile implicate în construcții în cadrul ședinței care a avut loc la Guvern joi, 16 ianuarie.
Recean a subliniat că proiectul este unul de importanță strategică în asigurarea securității energetice a țării și a cerut să nu fie admise întârzieri în graficul de realizare a lucrărilor, pentru care au fost alocate circa 27 milioane de euro, bani oferiți de Banca Mondială.
„Cu linia electrică Vulcănești – Chișinău în funcțiune vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, astfel Federația Rusă va pierde ultimul instrument de șantaj energetic asupra țării noastre. De aceea este important ca lucrările să fie urgentate și realizate în termen”, a subliniat Recean.
Până în prezent, Guvernul spune că lucrările de construcție a liniei electrice aeriene cuprind aproximativ 190 de fundații și 30 de piloni asamblați din totalul de 500, iar șantierul de lucrări se extinde pe o distanță de 65 de kilometri. Lucrările sunt desfășurate în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia.
Reprezentanții companiei KEC International Limited, care a câștigat licitația de realizare a lucrărilor în 2021, au dat asigurări că, din martie, odată cu încălzirea vremii, vor crește numărul de muncitori în teren. Până atunci, este planificată asamblarea a 50 de piloni adiționali iarna, lucrările fiind derulate „în ritm continuu”.
Tot în cadrul ședinței de la Guvern, autoritățile au anunțat că se așteaptă ca stația electrică Chișinău, unde se va conecta linia electrică aeriană Vulcănești – Chișinău, să fie finalizată până în august 2025. Valoarea lucrărilor se ridică la peste 11 milioane de euro.
Începând cu 1 ianuarie, compania rusă Gazprom a sistat în mod unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, făcând imposibilă producerea energiei electrice la centrala MGRES (Centrala de la Cuciurgan), care livra pe malul drept al Nistrului până la 80% din necesarul de curent electric.
Pentru a suplini deficitul, Chișinăul cumpără acum energie din România, fie la tarife plafonate prin contracte încheiate cu companii precum Nuclearelectrica, fie la tarife mult mai mari, de obicei în orele de vârf, prin bursa de energie OPCOMM. Pentru vineri, 17 ianuarie, celula de criză a Guvernului a anunțat că circa 60% din necesarul de energie va fi acoperit prin importuri din România.
Deși asigură necesarul de consum al malului drept, autoritățile moldovene spun că capacitatea de import a energiei electrice este limitată și insuficientă pentru orele de vârf, motiv pentru care Guvernul îndeamnă populația să economisească energia electrică.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te