Tamara Grejdeanu și interlocutorii ei s-au oprit astăzi la două teme principale: evoluția procedurilor juridice în cazul fostului președinte Igor Dodon, arestat sub bănuieli de corupție și trădare, ca și o nouă scumpire a tarifului la gaze, ce-i drept nu așa de mare cum se temeau unii:
Your browser doesn’t support HTML5
Din întâi iunie, facturile pentru gaze naturale se vor calcula la un tarif majorat, de 18 lei și 61 bani pentru un metru cub. Moldovagaz a vrut o scumpire mai mare și avertizează că tariful aprobat de ANRE va duce la acumularea unor pierderi care ulterior tot în tarif se vor regăsi.
Experți din mediul economic spun că urmează scumpiri în lanț la majoritatea produselor și serviciilor, inevitabile în condițiile de creștere a prețului la gaze naturale. Directorul Agenției de Presă IPN, Valeriu Vasilică consideră că pentru guvernare, colac de salvare poate fi doar sprijinul din partea partenerilor externi:
„Referitor la situația social economică, la prețuri, la tarife, nu știu dacă există vreo soluție demnă de luat în seamă acum, pentru autorități, decât să mizeze pe suportul din exterior, pe niște bani care să acopere niște găuri bugetare ale fiecărei familii, ale fiecărui om și statului în ansamblu. În spațiul politic există ping-pong între guvernare și opoziție referitor la capacitatea de gestionare, dar, până la urmă, toate riscurile sunt în cea mai mare parte importate.”
### Vezi și... ### Mărirea tarifului la gaz va genera un val de scumpiri în lanț, avertizează experțiiPe lângă factorii externi, generați de războiul din Ucraina, care au contribuit la creșterea fără precedent a ratei inflației, autoritățile de la Chișinău notează și existența monopolurilor și a unor lanțuri de intermediari pe piața internă, cu care se arată hotărâtă să lupte.
Opoziția socialistă acuză însă guvernarea de incompetență. Fostul președinte și lider PSRM, Igor Dodon, cercetat în arest la domiciliu, spune că Maia Sandu și partidul ei ar sta în spatele anchetei, în încercarea de a slăbi oponenții politici și de a muta atenția de la problemele stringente din societate.
Valeriu Vasilică susține că Dodon face ceea ce le reproșează autorităților: dă vina pe guvernare pentru a distrage atenția de la propriul său proces. În opinia directorului Agenției de presă IPN, acest dosar ridică mai multe semne de întrebare care-i fac incertă finalitatea:
„Asemenea proces a fost necesar, doar că este întârziat și doar că există riscul să nu aibă o finalitate. De exemplu, subiectul cu „culiocul” este cunoscut mai de demult. Autoritățile au fost obligate să pună punct mai devreme, atunci și să ne convingă pe noi, societatea, că există motiv de proces penal sau nu. Ceea ce cunoaștem până acum e lipsa de finalitate în marea majoritate a proceselor de rezonanță.”
### Vezi și... ### Igor Dodon va fi cercetat în continuare în arest la domiciliuSarcina anchetatorilor este să livreze probe care ar anula speculațiile, crede comentatorul politic Veaceslav Berbeca. Altfel, fără o finalitate, acest dosar va însemna un bonus de suport public pentru Dodon și o bilă neagră pentru guvernare:
„În cazul în care nu va fi dus până la capăt și nu vor exista dovezi clare, niște probe care vor demonstra într-adevăr vina lui, atunci evident că acest dosar va fi deconstruit de instanța de judecată și evident că va fi un fel de renaștere pentru Igor Dodon, care a intrat într-un colț de umbră. Tot mai mult vedem că foarte mult se victimizează, încercând să demonstreze că în spate ar sta partidul de la guvernare. Dar din punctul meu de vedere, nu are nicio legătură PAS și guvernarea cu acest dosar, dar oricum societatea va asocia.”
Veaceslav Berbeca consideră că un eventual rateu al procurorilor în investigarea fostului președinte va compromite și mai mult încrederea societății în curățirea justiției, din care autoritățile și-au făcut prioritate.